Nu avem nevoie de SUA – Capital

Decizia luată de Rusia împotriva SUA a fost anunțată încă de joi în cadrul Forumului Economic Internațional din Sankt Petersburg de către ministrul finanțelor Anton Siluanov.

Decizia Rusiei lovește SUA

„La fel ca banca centrală, am decis să reducem investițiile NWF în active în dolari“, a transmis acesta, conform unei traduceri a Reuters.

Acesta a adăugând că fondul va investi în schimb în euro, yuani chinezi și active în aur.Se așteaptă ca modificările să aibă loc în luna următoare. Odată finalizată, ponderea activelor în euro din fond este de așteptat să se ridice la 40%, yuanul la 30% și aurul la 20%. Yenul japonez și lira sterlină vor reprezenta probabil 5% fiecare.

Decizia, considerată extrem de politică

Timothy Ash, strateg suveran al piețelor emergente la BlueBay Asset Manager, a descris decizia de a renunța la activele în dolari SUA drept „foarte politică”, care are menirea de a „trimite un semnal” administrației președintelui Joe Biden înainte de viitoarea întâlnire cu președintele Vladimir Putin, , scrie CNBC.

„Mesajul este «nu avem nevoie de SUA, nu trebuie să tranzacționăm în dolari și suntem invulnerabili la sancțiunile americane»“, a spus el într-o notă de cercetare, după anunț, adăugând că ar putea fi interpretat ca un semn că Moscova se așteaptă la mai multe sancțiuni din partea SUA.

Biden a impus noi sancțiuni Rusiei

Administrația Biden a impus o serie de noi sancțiuni împotriva Moscovei în aprilie în legătură cu presupusa ingerință în alegerile din 2020, un atac cibernetic colosal împotriva rețelelor guvernamentale și corporative din SUA, dar și cu anexarea ilegală și ocuparea Crimeei și încălcările drepturilor omului. Guvernul rus neagă toate acuzațiile.

Bazat pe banii pe care Rusia îi câștigă din petrol, NWF a fost inițial conceput pentru a sprijini sistemul național de pensii. Face parte din rezervele de aur și valută ale Rusiei, care au totalizat 600,9 miliarde de dolari pe 27 mai, potrivit Reuters.

Sursă foto: Dreamstime

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *