O țară de lângă România ar putea fi invadată de ruși. Putin anunță mișcarea momentului – Capital

Într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului, Vladimir Putin vorbește despre istoria comună de peste 1.000 de ani dintre Rusia, Ucraina și Belarus. Materialul redactat de Vladimir Putin se intitulează „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor” și arată că legătura ucrainienilor cu statul rus este specială și organică.

Totodată, liderul rus subliniază faptul că orice încercare de a rupe sau slăbi această legătură, sub influența unor actori externi, va duce „inevitabil” la prăbușirea statalității Ucrainei.

Vladimir Putin mai vorbește și despre distrugerea Uniunii Sovietice, care în opinia sa a fost cea mai mare catastrofă geopolitică din secolul XX, adăugând că o parte din teritoriul baltic a fost rus.

El mai adaugă că zona Galiției din centrul Europei a fost, de asemenea, populată de ruși, precum și zone din Ucraina, Polonia și Ungaria.

Ucraina nu are nevoie de Donboas”

În același timp, liderul rus precizează că în actuala configurație teritorială, Ucraina suferă consecințele anexării peninsulei Crimeea și ale conflictului înghețat din regiunile cu insurgenți rusofoni, susținuți de Moscova, însă lucrurile nu se vor opri aici.

Mai exact, Vladimir Putin se îndoiește de legitimitatea granițelor actuale și subliniază faptul că o mare parte din Ucraina modernă ocupă ținuturi istorice rusești.

În acest context, Vladimir Putin sugerează o posibilă nouă anexare, afirmând. „Devin din ce în ce mai convins de un lucru. Kievul pur și simplu nu are nevoie de Donbas”, scrie liderul rus.

De menționat este faptul că Donbas, cea despre care vorbește liderul rus este zona care înglobează regiunile Donețk și Lugansk, unde se află cea mai mare populație rusofonă din Ucraina.

El a vorbit și despre presiunea din Marea Neagră. Vladimir Putin nu se arată foarte încântat de activitatea sporită a NATO în regiunea Mării Negre, dar nici de cooperarea activă a Ucrainei cu Alianța nord-atlantică.

Liderul rus este de părere că Occidentul guvernează în Ucraina iar desfășurarea infrastructurii NATO în această țară este doar o acoperire pentru preluarea restului economiei și exploatarea resurselor naturale.

„Asistăm nu doar la o dependență completă, ci și la un control extern direct, inclusiv prin supravegherea autorităților ucrainene, a serviciilor de securitate și a forțelor armate de către consilieri străini (…) Vânzarea terenurilor agricole va fi următorul pas și este evident cine se va ocupa de acest lucru.

Adevărat, din când în când Ucrainei i se oferă resurse financiare și împrumuturi, dar i se impune condiții specifice, urmărindu-se numai propriul interes al companiilor occidentale. Cine va plăti aceste datorii? Se pare că acest lucru va trebui făcut nu numai de generația de astăzi a ucrainenilor, ci și de copiii, nepoții și, probabil, strănepoții lor”, argumentează liderul de la Kremlin.

De menționat este faptul că, articolul redactat de Vladimir Putin generează speculații în spațiul public potrivit cărora Moscova ar putea pregăti terenul pentru o escaladare majoră a ostilităților în zona de est a Ucrainei.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *