Pensionarea la cerere la 70 de ani, imposibilă în unele meserii. Există și un factor de instabilitate – Capital

Pensionarea la cerere la 70 de ani, imposibilă în unele meserii. Există și un factor de instabilitate

Asociația patronală Concordia este de părere că proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul în sectorul public are câteva prevederi neclare. Acestea ridică probleme de aplicare în mediul privat. Concret, este vorba despre posibilitatea pensionării până la 70 de ani.

”Este vorba de posibilitatea pensionării până la 70 de ani la cererea angajaților, respectiv acordul angajatorului. Această măsură are nevoie de un cadru mai clar și precis, altfel va genera multă impredictibilitate pentru angajatori pentru că, în ciuda intenției legiuitorului, nu este clar unde intervine acordul angajatorului. Factorul de instabilitate generat este accentuat de prevederea potrivit căreia angajatul poate reveni oricând asupra deciziei de continuare a activității până la 70 de ani.”, se arată în comunicatul de presă al Asociației patronale Concordia.

Angajatorul are timp să se pregătească

În același comunicat de presă este precizat faptul că, odată ce ai decis să nu te pensionezi, să poți reveni oricând asupra deciziei, fără a lăsa timp angajatorului.

Asociația subliniază că nu orice meserie poate fi continuată în condiții și de către orice persoană dincolo de vârsta de 65 de ani.

“Nu se poate ca, după ce ai optat să nu te pensionezi, să poți să revii oricând și oricum asupra deciziei, fără a lăsa angajatorului timpul necesar să pregătească înlocuitori și, respectiv, fără să își dea acordul.

Această continuare a activității trebuie să țină cont de peisajul mai larg al gestiunii resursei umane. Planurile de recrutare a tinerilor sau de înlocuire sunt făcute, evident, ținând cont de numărul de persoane care se pregătesc să se retragă din activitate. Aici este nevoie de predictibilitate, fiindcă nu se pot face ajustări de la o lună la alta.

Trebuie să fie clar că această decizie se ia cu acordul părților. Trebuie de asemenea să avem în vedere că nu orice meserie poate fi continuată în orice condiții și de către orice persoană dincolo de vârsta de 65 de ani. Decizia trebuie luată într-un cadru flexibil. Este important ca aceste puncte să fie clarificate”, a transmis Concordia.

Sursă foto: Dreamstime

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *