Petiţie pentru transferarea Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe în proprietatea Primăriei. Cronologia unui scandal vechi de 14 ani

0
1

Un incendiu care a cuprins sâmbătă, 28 octombrie, fosta Casă de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe a scos la suprafață o dispută veche dintre autoritățile locale și Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR). Primăria Sfântu Gheorghe încearcă încă din anul 2014 să câștige dreptul de proprietate asupra clădirii, însă fără succes. Autoritățile au lansat o petiție și îi îndeamnă pe cetățeni să o semneze pentru a susține demersul prin care primăria vrea să obțină dreptul de proprietate asupra clădirii.

Fosta Casă de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe Foto: CovasnaMedia.ro

Incendiul din 28 octombrie a fost stins după aproximativ cinci ore și încă nu este clar cum a izbucnit. Totuși, pompierii spun că cel mai probabil focul a fost pus intenționat, scrie publicația locală CovasnaMedia.ro.

Nu au existat victime, însă o persoană care dormea în incinta fostei Case de Cultură a Sindicatelor a fost evacuată de pompieri din clădire.

Incendiu la fosta Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe. Sursa foto: CovasnaMedia.ro

Un scandal vechi de 14 ani a luat din nou amploare după incendiu

După incendiu, autoritățile locale au început să fie criticate pentru că nu au asigurat paza clădirii și au lăsat-o, ani de zile, să se degradeze, fără să facă măcar lucrări de consolidare a clădirii.

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a reacționat și a spus că nu poate redirecționa nicio sumă de bani pentru fosta Casă de Cultură a Sindicatelor, pentru că nu este în proprietatea autorităților locale.

„Casa de Cultură a Sindicatelor nu aparţine oraşului! Cred că este important să subliniem încă o dată acest lucru, precum şi faptul că nu putem să o renovăm, să o îngrădim, să o păzim, să cheltuim bani publici pentru ea sau chiar să intrăm în clădire fără să încălcăm legea, fără să fim denunţaţi de proprietar sau de cel care are dreptul de a o folosi. Sunt deja ani de bătălii juridice şi litigii, pentru că din 2010 încercăm să preluăm această clădire şi să o punem în slujba comunităţii locale. Până în prezent, fără succes”, susține primarul.

Cine deține, totuși, clădirea?

În timp ce Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) susține că este proprietarul clădirii, reprezentanții Confederației Generale a Muncii – Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR) îi contrazic și spun că de fapt ei dețin fosta Casă de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, scrie tot CovasnaMedia.ro.

Autoritățile locale explică și ele situația clădirii și a terenului pe care se află clădirea:

„În acest moment, situaţia juridică a acestei clădiri este că proprietar este Statul român, iar dreptul de folosinţă este al Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România (ANCCSR). Cu toate acestea, ANCCSR consideră că are nu numai dreptul de a folosi clădirea, ci și dreptul de proprietate, motiv pentru care a dat statul în judecată. Acest proces este încă în curs de desfășurare și, printre altele, împiedică Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe să preia clădirea prin acțiune în justiție”, conform unui comunicat de presă.

În tot acest timp, clădirea nefolosită ajunge să fie un adevărat pericol public.

„Zeci, poate chiar sute de cărți zac aruncate pe jos, într-o cameră care părea că ar fi fost, cândva, o bibliotecă mică și cochetă. Sala mare de spectacole, odată inima acestei clădiri, este acum cuprinsă de un întuneric de coșmar, că nici lanterna nu ajută. Pe scenă, strălucește dintr-un colț, când ajunge spre el raza de lumină, un mic pian. Mirosul de hazna este pretutindeni. La fel ca dozele de bere, sticlele aruncate și geamurile sparte. Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe arată ca după bombardament”, scriau jurnaliștii de la CovasnaMedia.ro într-un reportaj din 2021.

„Dacă avem în spate forţa şi voinţa comunităţii, putem lupta mai departe”

În toată situația creată, autoritățile din Sfântu Gheorghe au lansat o petiție pe care cetățenii orașului o pot semna dacă își doresc ca primăria să continue disputa juridică pentru a obține dreptul de proprietate asupra Casei de Cultură a Sindicatelor.

  • „Deşi până acum pare o luptă cu morile de vânt împotriva statului român şi a sistemului judiciar, dacă avem în spate forţa şi voinţa comunităţii, putem lupta mai departe. Nu va exista nicio schimbare până când clădirea nu va intra în proprietatea oraşului, deoarece actualii proprietari au demonstrat în repetate rânduri că nu sunt interesaţi de soarta imobilului, chiar dacă acesta devine un pericol public pentru locuitorii din zonă.
  • Acesta este motivul pentru care lansăm, începând de vineri, o petiţie pe internet, rugându-i pe toţi cei cărora le pasă de soarta clădirii, o ruşine în inima oraşului, să o semneze şi să susţină lupta noastră pentru a o readuce în proprietatea oraşului, pentru a o restaura, reconstrui şi a o reda comunităţii din Sfântu Gheorghe”.

O dispută veche de 14 ani

Conform autorităților locale, disputa privind proprietarul Casei de Cultură a Sindicatelor a început încă din anul 2010:

  • 2010: Municipiul Sfântu Gheorghe a înregistrat la Tribunalul Covasna cererea de deschidere a procedurii insolvenței împotriva Casei de Cultură a Sindicatelor Sfântu Gheorghe, pentru recuperarea creanțelor, care la acea dată erau în sumă de 154.022 lei. S-au efectuat popriri pe conturile bancare ale contribuabilului și sechestru asupra imobilului și terenului aferent. La încercarea DFPM de a intabula sechestru asiguratoriu asupra clădirii și terenului, aceasta este respinsă deoarece Casa de Cultură a Sindicatelor Sfântu Gheorghe nu are intabulat pe numele său imobilele.
  • 2014: Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat o Hotărâre privind iniţierea demersurilor legale pentru trecerea Casei de Cultură a Sindicatelor din domeniul privat al Statului Român şi din folosinţa Uniunii Generale a Sindicatelor din România în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe şi în administrarea Consiliului Local. Hotărârea a fost comunicată Guvernului, care nu a avizat-o pentru că cei care aveau drept de folosință (Sindicatele) nu şi-au dat acordul.
  • 2016: Având în vedere că Uniunea Generală a Sindicatelor din România a abandonat Casa de Cultură, iar municipiul Sfântu Gheorghe este dispus să investească în reabilitarea clădirii şi să o utilizeze în domeniul cultural, Primăria a înaintat o cerere către Ministerul Culturii prin care este solicitată susţinerea intenţiei privind trecerea Casei din proprietatea Statului Român în proprietatea publi­că a municipiului Sfântu Gheorghe. 2017: Municipiul Sfântu Gheorghe, în calitate de creditor de bună-credință care se află în imposibilitate de a-și urmări creanțele scadente, a înregistrat la Judecătoria Sfântu Gheorghe o cerere de obligare a actualilor titulari ai drepturilor reale asupra imobilului de intabulare a drepturilor în cauză, ori autorizarea UAT de a efectua aceste formalități. Cererea în cauză a fost respinsă prin Sentința civilă definitivă nr.1258/05.04.2018; Având în vedere că din sentințele judecătorești a reieșit fără echivoc faptul că proprietar al Casei de Cultură a Sindicatelor este și în prezent Statul Român, iar ANCCSR deține doar un drept de folosinţă asupra clădirii și terenului aferent (deşi pe tot parcursul acestei perioade s-a comportat ca un adevărat proprietar), organul fiscal local a procedat la stabilirea din oficiu a obligației de plată a taxei pe clădire și pe teren în sarcina ANCCSR, cu efect retroactiv pe 5 ani, ca urmare a nedeclararării obligației de plată.
  • 2020: în Casa de Cultură a Sindicatelor nu se desfășoară nicio activitate, imobilul fiind închis de multă vreme (2013-2014) și este în continuă degradare, iar entitatea juridică Casa de Cultură a Sindicatelor Sfântu Gheorghe este lipsită de organe de conducere și de sediu funcțional. Corespondențele de solicitare informații privind veniturile urmăribile sunt preluate atât de ANCCSR, cât și de ultimul reprezentant cunoscut al Casei de Cultură a Sindicatelor Sfântu Gheorghe, fără însă vreun răspuns.
  • 2021: După ajungerea la Guvernare în decembrie 2020, UDMR a reluat această discuţie, fiind luată chiar o decizie la nivelul Coaliţiei de Guvernare, însă a apărut atunci altă problemă: Ministerul Finanțelor a comunicat că mai mult de zece dintre casele de cultură din țară care și-au încetat activitatea și au început să se degradeze în ultimii ani, nu figurează în inventarul său nici cu denumiri, și nici cu adrese sau numere cadastrale. În urma unei noi legi în acest sens, s-a reuşit ca în 2021 Primăria Sfântu Gheorghe să reuşească să înregistreze această clădire în inventarul Statului Român, după care a reluat procedura Hotărârii de Guvern. De data asta s-a mers pe ideea de a sancţiona Sindicatele pentru că nu au fost buni gospodari cu această clădire, care a fost abandonată şi a intrat în paragină. Demersul s-a blocat pentru că între timp ANCCSR a dat în judecată Statul Român şi Municipiul Sfântu Gheorghe pentru stabilirea inclusiv a dreptului de proprietate.
  • 2021: Primarul Antal Árpád depune un denunţ penal împotriva ANCCSR pentru distrugere, după ce clădirea Casei de Cultură a fost abandonată de persoanele care se declară proprietari şi a fost lăsat la voia unor bande mai mult sau mai puţin organizate. De-a lungul anilor, clădirea a fost distrusă atât la exterior cât şi la interior, prin spargerea uşilor, a geamurilor, furtul multor bunuri, creând un imens prejudiciu material patrimoniului cultural al locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe. De asemenea, clădirea constituie un pericol real pentru locuitorii din zonă întrucât a devenit un focar de infecţie, centru de întâlnire al persoanelor care consumă alcool şi droguri, persoane fără adăpost, fiind un pericol real pentru copiii, adulţii şi vârstnicii care locuiesc în zonă.
  • În prezent: Primăria Sfântu Gheorghe se judecă într-un proces intentat de Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) împotriva Statului Român şi a Municipiului Sfântu Gheorghe, pentru stabilirea inclusiv a dreptului de proprietate. În februarie 2023, Tribunalul Covasna a dat dreptate sindicatelor, însă Ministerul Finanţelor şi Primăria Sfântu Gheorghe au atacat această sentinţă, urmând ca în curând să fie emisă şi motivarea sentinţei Curţii de Apel Braşov dată la sfârşitul lunii octombrie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here