Polonia a descoperit rămășițele a peste 8.000 de victime ale terorii naziste: 17,5 tone de cenuşă umană

Aproximativ 17,5 tone de cenuşă umană au fost descoperite şi dezgropate în apropierea unui fost lagăr de concentrare nazist din Polonia, a anunţat miercuri Institutul Polonez de Memoria Naţională (IPN), care investighează crimele naziste şi comuniste, relatează AFP.

Constructie in apropiere de lagarul nazist Dzialdowo (Soldau), unde s-a gasit o groapa comuna a aproximativ 8.000 de victime ale Germaniei nazisteFoto: Janek Skarzynski / AFP / Profimedia Images

Rămășițele au fost dezgropate la Ilowo Osada, în PădureaBiałowieża, lângă locul fostului lagăr de concentrare Dzialdowo (Soldau în germană, la 150 km nord de Varșovia), construit în timp ce Polonia era ocupată de Germania nazistă în al Doilea Război Mondial.

De la invadarea Poloniei din septembrie 1939, lagărul Soldau a servit drept loc de tranzit, internare și exterminare a oponenților politici, membrilor elitei poloneze și evreilor.

Unii estimează că numărul prizonierilor uciși la Soldau este de 30.000, dar, până acum, sursele istorice nu permit să fie confirmat acest numărul cu certitudine.

Descoperirea acestui loc „ne permite să afirmăm că aici au murit cel puţin 8.000 de oameni”, a indicat Tomasz Jankowski, procuror la IPN.

Acest număr este estimat datorită greutății rămășițelor, două kilograme de cenușă corespunzând aproximativ unui corp.

„Victimele îngropate în acest mormânt au fost probabil ucise în jurul anului 1939 și au aparținut în mare parte elitelor poloneze”, a spus Jankowski.

În 1944, prizonierii evrei au fost însărcinați să deshumeze cadavrele și să le dea foc, pentru a șterge urmele crimelor de război naziste.

„Am luat probe din cenușă, care vor fi apoi studiate în laborator”, a declarat pentru AFP Andrzej Ossowski, cercetător în genetică la Universitatea de Medicină din Pomeranian.

„În special, vom putea efectua analize ADN, care vor face posibilă aflarea mai multor date despre identitatea victimelor”, precum studiile deja efectuate asupra fostelor lagăre naziste de la Sobibor sau Treblinka, a adăugat el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *