Polonia afirmă că o „rachetă de fabricație rusească” a provocat explozia

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Ministerul polonez de Externe a declarat marți noapte că o „rachetă de fabricație rusească” a fost responsabilă pentru uciderea a două persoane în satul Przewodów din estul țării, marți după-amiază, potrivit The Guardian.

Teritoriul Poloniei, lovitFoto: Ukraine Weapons Tracker

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Lukasz Jasina, a declarat: „La 15 noiembrie 2022, s-a observat un bombardament masiv al întregului teritoriu al Ucrainei și al infrastructurii sale critice de către forțele armate ale Federației Ruse timp de mai multe ore. La ora 15:40, în satul Przewodów … a căzut o rachetă de fabricație rusească, ucigând doi cetățeni ai republicii poloneze.”

În comunicat se mai precizează că ambasadorul rus în Polonia a fost, de asemenea, convocat pentru a da explicații.

Președintele Andrzej Duda a discutat cu președintele american Joe Biden pe această temă în cursul nopții, potrivit Wyborcza Gazeta.

Polonia ia în calcul activarea articolului 4 din tratatul NATO

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller, autoritățile de la Varșovia discută dacă să solicite consultări în temeiul articolului 4.

Articolul 4 prevede că: „Părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți”.

Cele 30 de state membre încep apoi consultări oficiale la cererea membrului ameninţat. Discuţiile analizează dacă există o ameninţare şi cum să o contracareze, iar deciziile sunt luate în unanimitate.

Cu toate acestea, articolul 4 nu înseamnă că vor exista presiuni directe pentru a acţiona.

Acest mecanism de consultare a fost declanşat de mai multe ori în istoria NATO. Un exemplu este cel de acum un an, când soldaţi turci au fost ucişi într-un atac dinspre Siria.

În acel caz, NATO a decis să se consulte, dar nu a luat nicio măsură.

Două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei la granița cu Ucraina, două persoane murind în explozie. Surse din cadrul comunității de informații americane au declarat pentru AP că este vorba de două rachete rusești rătăcite.

Pentagonul nu confirmă deocamdată informația. Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat însă că rachetele sunt rusești. Moscova a negat atacul.

spot_imgspot_img