Polonia se pregăteşte pentru un aflux de refugiaţi ucraineni

Polonia se pregăteşte pentru un aflux de refugiaţi ucraineni, pe fondul sporirii temerilor privind o invazie rusă în Ucraina, a anunţat ministrul de interne polonez Mariusz Kaminski pe Twitter.

Polonia steagFoto: Uefa.com

Rusia a concentrat trupe şi echipament militar în apropierea frontierei sale cu Ucraina, ceea ce alimentează îngrijorarea în rândul liderilor occidentali cu privire la iminenţa unei invazii ruse.

Moscova neagă că ar avea o asemenea intenţie, dar cere garanţii de securitate din partea SUA şi a NATO.

”Dată fiind situaţia din Ucraina, ne pregătim evident pentru diverse scenarii. Unul dintre ele presupune ca guvernatorii de provincii să ia măsuri legate de un potenţial aflux de refugiaţi dinspre Ucraina care ar putea căuta să se adăpostească în ţara noastră, din cauza conflictului potenţial”, a explicat ministrul polonez potrivit Agerpres.

În contextul creşterii tensiunilor în regiune, mai multe ţări le-au recomandat cetăţenilor lor să evite călătoriile în Ucraina, iar celor deja aflaţi în această ţară să părăsească teritoriul ei.

Printre aceste state se află Italia, Ţările de Jos, Belgia, Suedia şi Spania. Anterior, recomandări similare au fost făcute de SUA, Regatul Unit, Letonia, Norvegia, Japonia, Canada şi Israel.

Duminică premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a avertizat că Europa se află ”aproape de un război” şi a făcut apel la ”unitate europeană”.

În 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi ulterior a provocat un conflict separatist în regiunea Donbas din estul Ucrainei, ceea ce a condus la un val de sancţiuni din partea Uniunii Europene şi a SUA împotriva unor oficialităţi şi entităţi ruse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *