Serialul „Friends” cenzurat în China. Ce a dispărut din film, stârnind furia fanilor

Revenirea serialului „Friends” în China a fost umbrită de cenzura autorităților care au tăiat orice referire la lesbianism, stârnind furia fanilor producției americane, care la rândul lor au fost cenzurați pe rețelele de socializare.

FriendsFoto: Flickr

Pe rețeaua de socializare Weibo, echivalentul Twitter din China, hashtag-ul „Prieteni cenzurați” a fost văzut de zeci de milioane de ori.

În vizor, modificările aduse celui de-al doilea episod al primului sezon, așa cum sunt difuzate de platformele Bilibili, Tencent, iQiyi și Youku.

„Am descoperit că toate dialogurile care menționau homosexualitatea lui Carol, fosta soție a lui Ross, fuseseră tăiate. Tăierile sunt evidente”, a scris un utilizator al cărui mesaj a atras peste 177.000 de like-uri.

Puterea comunistă și-a intensificat în ultimii ani cenzura asupra temelor „sensibile” precum sexualitatea, violența sau politica, în mod special când a fost vorba de filmele străine.

“De ce să vorbim despre homosexualitate? Nu există așa ceva aici, unde domnește perfecțiunea eternă. Toată lumea este fericită sub acest guvern”, a ironizat gestul un utilizator Weibo.

Aceste critici au fost la rândul lor șterse de pe rețeaua de socializare, iar hashtagul „subversiv” a fost înlocuit duminică cu altul: „De ce este Friends atât de popular”.

Serialul, difuzat din 1994 până în 2004 în Statele Unite, este foarte cunoscut în China, unde milioane de oameni l-au vizionat pe DVD. Mulți tineri chinezi spun că au învățat engleza cu ajutorul „Friends”, care fusese difuzat între 2012 și 2013, fără a fi cenzurat.

În 2019, mai multe scene din „Bohemian Rhapsody” referitoare la sexualitatea lui Freddie Mercury, solistul trupei Queen, au fost și ele șterse din versiunea difuzată în China.

Mai nou, filmul lui David Fincher „Fight Club”, a avut un alt final în China, ulterior revenindu-se.

Unii producători își asumă uneori să taie scene din filme sau seriale în speranța de a obține autorizație pentru piața chineză. (Sursa: AFP)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *