Premieră într-un aeroport din România! Persoanele cu COVID-19, depistate de câini polițiști special antrenați

Este vorba despre un proiect pilot care se va derula pe o perioadă de 60 de zile, conform unei hotărâri aprobate joi, 15 iulie,  de către CNSU. Astfel, a fost aprobată derularea acestui proiect pilot în incinta Aeroportului Internațional Sibiu la terminalul „Sosiri”, pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2 de către câini special pregătiți de către Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu al Poliţiei Române.

În perioada menţionată, toate persoanele care tranzitează terminalul sosiri din incinta Aeroportului Sibiu pot fi verificate pentru depistarea COVID-19 de către echipele canine special pregătite, conform hotărârii CNSU. Persoanele indicate ca posibil infectate vor fi testate gratuit cu test rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 de către personalul Direcției de Sănătate Publică Sibiu sau personalul medical existent în aeroport.

Explicația oferită de Lucian Bode

Amintim că ministrul de Interne, Lucian Bode, a explicat anterior că cinci din cei şase câini care au fost antrenaţi de Centrul Chinologic pentru a depista infecţia cu SARS-CoV-2 vor fi implicați în acest proiect pe Aeroportul Internaţional Sibiu. În cazul în care proiectul va fi un succes, acesta va fi extins și pe aeroporturi din alte zone din țară.

De asemenea, Lucian Bode atrăgea atenţia că un pasager depistat de un câine polițist drept suspect de COVID-19 nu poate refuza testarea rapidă din aeroport, conform reglementărilor în vigoare. În acest context, trebuie menționat că și în alte ţări din lume, câinii sunt special antrenați să detecteze persoanele cu COVID-19.

Sursă foto: Facebook