Prețurile polițelor RCA rămân înghețate încă 3 luni la nivelul din februarie 2023 / Inițial, Guvernul anunțase plafonarea cu încă 6 luni – VIDEO

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​De teama creșterii excesive a prețurilor RCA, Guvernul a decis vineri să înghețe pentru încă trei luni prețurile RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu maximum 6,8%. Proiectul inițial de act normativ prevedea o plafonare cu încă șase luni.

Accident auto in BucurestiFoto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Actul normativ a fost adoptat în ședința de vineri a Guvernului și permite extinderea plafonării prețurilor polițelor RCA cu încă 3 luni, adică de la 1 ianuarie și până în martie, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

„Plafonarea RCA-ului se va menţine cât va fi nevoie pentru reglementarea pieţei, dar în etape de câte 3 luni. Deocamdată, suntem de la 1 ianuarie până în martie inclusiv şi dacă necesitatea va exista, ea va fi extinsă”, a spus Constantin.

Pe fondul falimentului Euroins, Guvernul a decis în 5 aprilie plafonarea prețurilor RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023. Măsura luată inițial pentru 6 luni, până pe 10 octombrie, a fost prelungită ulterior pana la 31 decembrie 2023, dar estimările sunt că dezechilibrul din piața RCA va continua și în primele luni din 2024.

 • „Întrucât în luna decembrie 2023 au încetat de drept un număr de aproximativ 900.000 de contracte RCA, fapt ce a determinat o presiune asupra pieței de asigurări RCA, mecanismul de cerere și ofertă a fost afectat și se estimează că această situație de criză, dezechilibru între cerere și ofertă și disfuncționalitate a pieței vor persista și se vor manifesta inerțial și ulterior datei de 1 ianuarie 2024 în condițiile în care doar 6 societăți autorizate în România şi două sucursale înfiinţate în baza dreptului de stabilire desfăşoară în prezent activitate de asigurare RCA, iar datele arată că numai în primele 6 luni din anul 2024 circa 50% (aproximativ 3,5 milioane) din contractele RCA în vigoare își vor înceta valabilitatea.
 • Această situație este generată de faptul că asigurătorii RCA au fost nevoiți în această perioadă să preia în asigurare un număr mai mare de asigurați decât în mod normal într-un an obișnuit în care nu se manifestă situația descrisă anterior, astfel încât se estimează că va exista în continuare o situație de dezechilibru între cerere și ofertă la nivel de piață. (…)
 • O astfel de situație are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 1 ianuarie 2024”, a argumentat Guvernul.
 • Asigurătorii și brokerii au cerut Guvernului să nu continue plafonarea prețurilor RCA și în 2024: Va crește riscul ieșirii altor jucători din piață

  În plină schimbare a conducerii ASF, asigurătorii și brokerii de asigurare au cerut Guvernului să nu prelungească plafonarea prețurilor RCA și în 2024, atenționând că o astfel de măsură ar pune o presiune uriașă pe asigurătorii din piață, care ar crește riscul ieșirii altor jucători, după falimentul Euroins.

  • „Pentru înghețarea tarifelor de primă s-a invocat situația excepțională ca urmare a falimentelor și nevoia de preluare de către celelalte companii de asigurări a unui portofoliu semnificativ de clienți. Printr-un efort semnificativ, piața de asigurări a reușit să absoarbă acest șoc. Însă, pentru acest lucru, companiile de asigurări au avut nevoie de capital, fie consumând din cel existent, fie cerând bani către acționari.
  • Continuarea plafonării pune o presiune uriașă pe asiguratorii din piață, ce crește riscul ieșirii altor jucători, dintr-o piață care are oricum doar 6 companii autorizate și reglementate în România prezente și încă 2 care activează în baza pașaportului european.
  • Este evident, așadar, că orice potențială ieșire din piață va genera o presiune suplimentară asupra restului jucătorilor, creându-se un efect de domino”, a declarat în 19 decembrie Alexandru Ciucan, directorul general al UNSAR.

  O reacție similară a venit atunci și din partea Uniunii Naționale a societăților de intermediere în asigurări (UNSICAR) care a avertizat că menținerea plafonării prețurilor RCA va contribui și mai mult la restrângerea concurenței și va intârzia intrarea de noi jucători în această piață.

  Brokerii în asigurări subliniază că tarifele RCA sunt plafonate de peste 9 luni și susțin că piața de profil a reușit să absoarbă șocul provocat de retragerea autorizației de funcționare a Euroins România.

  • “Problema fundamentală a pieței locale de asigurări RCA este numărul redus de jucători de profil și, implicit, concurența insuficientă pe acest segment de piață, situație evidențiată și de raportul anual ASF privind industria asigurărilor în anul 2022, în care se menționează că primele trei societăți pe piața RCA aveau o cotă cumulată de 72%”, a declarat Dorel Duță, președintele UNSICAR.

  Acesta amintește că societățile de brokeraj au intermediat în anul 2022 aproape 76% din volumul primelor subscrise de asigurători și că în urmă cu peste 15 ani, pe piața RCA din România erau prezente peste 15 companii de profil, în timp ce la finele anului 2022 erau activi doar 9 jucători, dintre care doi sunt din afara țării.

  spot_imgspot_img