Prevenirea apariției mucegaiului in bucătăriile industriale

În restaurante sau bucătării comerciale, amenințarea mucegaiului este și mai mare decât în restul spațiilor. Totodată și consecințele acestor probleme de mucegaiu tind să fie mai grave. Mucegaiul în locațiile profesionale de servicii alimentare sunt legate de obiectele care produc mucegaiul, cum sunt frigiderele, congelatoarele și chiuvetele care produc umiditate. În plus și utilizarea crescută a aerului și instalațiile sanitare în locurile pentru spălat vase sau alte unități din industria alimentară. 

Departamentele de sănătate și siguranță dar și inspectorii de alimente sunt preocupați de cum scapi de mucegai. Pentru că și ceva aparent simplu cum sunt urmele de mucegai pe interiorul unui aparat, poate duce la închiderea pe termen scurt a restaurantului. 

Vestea bună este că aceste probleme pot fi remediate ușor dacă spațiul este mic. Deci important este să rezolvi problema din stadiu incipient și să o rezolvi eficient.

Iată cum să procedezi:

Verifică regulat zonele cu umiditate ridicată

Folosirea unui aer conditionat tip duct nu este suficientă pentru a preveni apariția mucegaiului. Sporii de mucegai se dezvoltă în condiții de căldură și umiditate, germinând colonii active. Deoarece sporii de mucegai trăiesc în mod natural plutind prin aer, nu îi poți opri. Tot ce poți face este să prinzi din etapa incipientă înainte să se instaleze. De aceea trebuie să verifici periodic zonele de risc de sub chiuvete, în spatele frigiderelor și congelatoarelor. Zonele din apropierea tavanului pot deveni infestate de mucegai din cauza umidității și a ambientului persistent umed. Tavanul poate avea umezeală pe interior și exterior, ceea ce poate fi un teren favorabil pentru mucegai. 

Verifică utilajele și echipamentele periodic

Aparatele, frigiderele, răcitoarele, mașinile de gheață, tăvile pentru abur și mașinile de spălat vasele comerciale trebuie verificate frecvent pentru semne de mucegai, precum și tipul de probleme de întreținere care pot conduce la mucegai. Acest lucru se poate întâmpla și în cazul mașinilor care produc apa, umiditate sau abur. 

Apelează la profesioniști pentru problemele grave

Deși poate reușești să faci față unei probleme minore singur, în cazul unor probleme severe s-ar putea să ai nevoie de ajutor profesionist. Pentru că în situații grave, personal neinstruit este posibil să nu reușească să o elimine. Este posibil să cureți vizual mucegaiul dar colonia care este doar perturbată și nu eliminată, poate emite spori de mucegai care ajung să colonizeze în altă parte în acel spațiu. Pentru că nu toate produsele și echipamentele de curățare disponibile sunt suficient de puternice pentru a elimina complet coloniile active de mucegai. 

Mucegaiul în bucătăriile industriale poate duce la oprirea rapidă de către orice inspector alimentar. Tulpinile de mucegai se înmulțesc rapid și eliberează toxine dăunătoare și spori care pot contamina alimentele și îmbolnăvi angajații. Deci nu ignora problema și ia măsuri din stadiul incipient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *