Prima mare companie de stat care sancționează Austria pentru ținerea României în afara Schengen

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este prima mare companie de stat care sancționează Austria pentru votul dat în Consilul JAI, unde a împiedicat aderarea României la Schengen. CNAIR a decis să își închidă toate conturile de la BCR, membră a Erste Group, Austria, unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România.

Zona SchengenFoto: Nikolai Sorokin / Dreamstime.com

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, marți, că a fost anunțat de CNAIR că urmează să își mute conturile de la BCR.

 • „Şi-a anunţat o anumită intenţie (n.r. – de a-şi muta conturile de la BCR) şi ştiu că vor face, mi-au spus şi mie.
 • Nu este singura instituție din subordinea Ministerului Transporturilor care va face asta, fie că vorbim de Portul Constanţa, fie că vorbim de Aeroportul Bucureşti şi toate celelalte, pentru că au găsit condiții mai bune la CEC.
 • Este o explicatie cât se poate de simplă”, a spus Sorin Grindeanu.

Contactați de HotNews, oficialii BCR au declinat orice comentariu.

„Am susținut, susținem și vom continua să susținem aderarea României la Schengen”

BCR a reacționat joi, după votul dat de Austria împotriva României, Sergiu Manea, CEO-ul Grupului BCR, spunând că instituția “A susținut, susține și va continua să susținem activ și fără echivoc aderarea României la Schengen”.

 • „Credem și investim în România, fie că vorbim despre cursurile de educație și sănătate financiară, fie că vorbim despre finanțarea a peste 10.000 de companii care creează 600.000 de locuri de muncă.
 • Credem și investim în România când sprijinim planurile de viață ale clienților, dar și când îi ajutăm să ia deciziile cele mai bune în contextul situației lor financiare.
 • Credem și investim în România cu ajutorul celor 5.300 de angajați BCR. Facem asta pentru 3 milioane de oameni, clienții noștri, care, la rândul lor, cred și investesc în România. Credem în România, investim în România și facem tot ceea ce ține de noi, ca bancă, pentru a sprijini economia României. Am făcut-o de fiecare dată când a fost nevoie și asta vom continua să facem”, a spus CEO-ul Grupului BCR.

Și CEO-ul grupului Erste a transmis joi că regretă rezultatul votului de astăzi în Consiliu.

 • „Erste Group este o companie europeană și, în special, o companie din Europa Centrală.
 • Pentru noi, believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susținem Europa și apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România.
 • Și suntem convinși că numai o Uniune Europeană unită poate fi o Uniune Europeană puternică. Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toți cetățenii UE au aceleași drepturi și obligații. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spațiul Schengen.
 • Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. România și Austria au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună. Sociale, culturale și, bineînțeles, economice. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, iar România este, la rândul ei, o piață de export foarte importantă pentru companiile austriece.
 • Un drept de veto este cea mai puternică poziție pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot. Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas cu mare atenție și respectăm faptul că trebuie să ia în considerare și preocupările de securitate. Unitatea nu înseamnă că toți partenerii trebuie să fie întotdeauna de aceeași părere, fără nicio discuție. Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecințe foarte palpabile pentru milioane de cetățeni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluții viabile. La nivelul Erste Group, ne dorim și ne vom aduce contribuția la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile să își asume responsabilitatea pentru a găsi o soluție”, a spus Willi Cernko, CEO Erste Group Bank.

„Dăunează mai degrabă României”

După decizia Austriei, pe rețelele sociale au început să apară apeluri către români de a boicota băncile și companiile cu capital austriac din România, astfel de mesaje fiind lansate inclusiv de către politicieni.

Clubul de fotbal Universitatea Craiova a anunțat încă de joi că își va închide conturile la Raiffeisen Bank, că nu va mai alimenta de la OMV și că nu va mai organiza tabăra de vară în munții Austriei din cauza „atitudinii dezgustătoare a Austriei”.

O reacție rapidă a avut-o și unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării, care este şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din ţară, Dimitrie Muscă. El a declarat joi pentru Agerpres că a dispus închiderea tuturor conturilor firmelor sale la băncile austriece, ca semn de protest faţă de poziţia Austriei.

Cancelarul austriac Karl Nehammer, cel care a blocat intrarea României în Schengen, a reacționat la apelurile din România de boicotare a firmelor cu acționariat austriac, susținând că astfel de demersuri ar afecta în primul rând țara noastră.

Cancelarul Austriei a făcut aceste declarații într-un interviu acordat postului public de televiziune ORF.

Karl Nehammer s-a declarat „convins” că vetoul Austriei din Consiliul JAI care a lăsat România și Bulgaria în afara Schengen nu va avea consecințe pentru companiile austriece din cele două țări.

El a spus că un posibil boicot al companiilor austriece din România ar dăuna mai degrabă României decât Austriei, deoarece acestea aduc bani în țară și oferă locuri de muncă.

„Aici trebuie făcută o distincţie: una e o problemă de politică de securitate, iar cealaltă este o problemă de politică economică”, a susținut cancelarul austriac.

spot_imgspot_img