Prima navă care folosește „coridorul umanitar” ucrainean din Marea Neagră: Vasul portcontainer era blocat în Odesa din 23 februarie 2022

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

O navă portcontainer a părăsit miercuri dimineață portul Odesa de la Marea Neagră, a anunțat guvernul ucrainean, adăugând că aceasta folosește un nou coridor temporar către și dinspre porturile sale, transmite Reuters.

Portul Odesa din Ucraina, zonă cheie pentru acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră, a fost atacat de Rusia imediat după expirarea înțelegeriiFoto: Yulii Zozulia / Zuma Press / Profimedia Images

Ucraina a anunțat săptămâna trecută un „coridor umanitar” în Marea Neagră pentru a elibera navele de marfă care au fost blocate în porturile sale de când Rusia a început invazia la 24 februarie 2022.

Moscova nu a spus dacă va respecta coridorul de transport maritim, iar surse din domeniul transportului maritim și al asigurărilor și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța.

„O primă navă a folosit coridorul temporar pentru navele comerciale spre/dinspre porturile din Odesa Mare”, a scris vicepremierul Oleksandr Kubrakov pe Facebook.

El a identificat nava de containere ca fiind nava JOSEPH SCHULTE, sub pavilion Hong-Kong, și a spus că aceasta se afla în port din 23 februarie 2022, cu o zi înainte de începerea invaziei. El a precizat că nava transporta peste 30.000 de tone de marfă în 2.114 containere.

„Coridorul va fi utilizat în principal pentru a evacua navele care se aflau în porturile ucrainene (Cernomorsk, Odesa și Pivdennyi) în momentul invaziei”, a adăugat vicepremierul.

Ucraina a început de săptămâna trecută să înregistreze nave care doresc să utilizeze noul coridor, a anunțat sâmbătă o agenţie locală de presă. Coridorul este un nou test al blocadei de facto a Rusiei, de când Moscova a abandonat luna trecută un acord care permitea Kievului să exporte cereale.

spot_imgspot_img