Primul tău accident rutier? Iată de ce ai nevoie de asigurare auto

 

 

 

       Sursă foto Freepik

Accidentele se întâmplă, chiar și pentru șoferii foarte atenți. După un accident de mașină, s-ar putea să fii uimit de șoc, amețit de adrenalină sau înfuriat că dintre toți participanții la trafic, tocmai ție ți s-a putut întâmpla să te ciocnești cu un alt bolid.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci după ce ai fost implicat într-un accident auto? Să te gândești dacă ai asigurare auto valabilă. Pasul următor: rămâi calm! Procesul după accident este destul de simplu, dar nu este întotdeauna ușor. Dacă totuși nu ai RCA și te gândești să faci rost de una, poți verifica oricând online oferta cu ajutorul unui calculator RCA.

Am pregătit un scurt ghid cu sfaturi utile pentru un posibil și nefericit prim accident rutier. Citește în continuare articolul și vei afla ce trebuie să faci în caz de accident, ce presupune o constatare amiabilă, cum se face și de ce ai nevoie de o asigurare auto la zi.

 1. Verifică starea autoturismului și a participanților implicați

După accidentul auto, trebuie să stabilești imediat dacă cineva este rănit. Dacă da, trebuie să suni la 112 pentru a obține o ambulanță și polițiști la fața locului. Chiar dacă incidentul a fost minor și toată lumea este în regulă, trebuie să iei în considerare și apelarea poliției în caz de victime.

Totuși, dacă accidentul s-a soldat doar între tine și un alt participant la trafic, poate că nu este neapărat cazul să implici și poliția. De ce? Pentru că dacă accidentul este unul minor, sunt șanse ca organele legii să nu vină la fața locului și, în cazul în care tu ești vinovat de producerea accidentului să fii chiar și amendat.

 1. Mută autovehiculul din zona unde a fost produs accidentul

Dacă vehiculele implicate sunt încă operaționale, pasul următor este să le mutați din zona de circulație. Asigurați-vă că vă retrageți complet de pe drum pentru a evita să fiți lovit de alte vehicule care se apropie. Dacă dispuneți, atât tu sau celălalt șofer implicat de benzi sau triunghiuri reflectorizante, le puteți monta pentru a avertiza alte mașini.

 1. Schimbă informații și documentează accidentul

În cazul în care accidentul s-a produs între mai mult de două autoturisme, va trebui să anunți organele legii pentru a constata accidentul și a stabili toate demersurile următoare. Pe de altă parte, în cazul în care accidentul a fost produs doar între doi participanți la trafic, atunci este nevoie de documentarea accidentului de către aceștia doi și de semnarea unei constatări amiabile.

Cum se face constatarea amiabilă?

După un accident minor în care au fost implicați doi conducători auto, va fi nevoie ca aceștia să descrie seria de evenimente și elemente care au contribuit la producerea daunelor și să completeze un formular de constatare amiabilă.

Cei doi șoferi vor completa pe rând în funcție de tipul de vehicul: rubrica Vehicul A este destinată autoturismului care a produs accidentul, deci cel vinovat, în timp ce Vehicul B privește autoturismul păgubit.

Iată care sunt datele care trebuie să se regăsească în formularul de constatare amiabilă:

 • datele de identificare deținătorilor poliței de asigurare auto
 • datele șoferilor implicați
 • datele mașinilor
 • seria și numărul polițelor RCA
 • semnăturile celor doi șoferi

Notă: De asemenea, este necesară realizarea schiței accidentului, indiferent care dintre cei doi șoferi implicați în accident dorește să o deseneze.

Constatarea amiabilă este o procedură simplă care evaluează daunele într-un accident rutier, avantajoasă atât pentru șoferi, cât și pentru poliția rutieră. Pe de-o parte șoferii nu mai sunt nevoiți să aștepte organele legii abilitate care să stabilească circumstanțele accidentului. Pe de altă parte, poliția rutieră nu mai alocă resurse umane și materiale pentru orice accident minor se petrece în București sau oriunde în țară.

După semnarea constatării amiabile, cel care a fost păgubit în accident trebuie să se adreseze firmei de asigurare auto la care este înscris celălalt șofer și să depună formularul la reprezentanță. Fapt după care se va elibera și documentul de introducere în reparație a vehiculului păgubit.

În ce condiții se aplică constatarea amiabilă?

 • dacă au fost provocate doar pagube materiale, nu și vătămări corporale
 • dacă au fost implicate doar două autovehicule
 • dacă ambele autoturisme au asigurare auto obligatorie valabilă
 • dacă ambii șoferi și-au dat acordul în scris prin semnarea formularului de constatare amiabilă cu privire la accidentul produs

Pentru că ai aflat ce trebuie făcut imediat după un accident rutier și cum se face o constatare amiabilă, este momentul să aflii de ce e important să ai o asigurare auto valabilă și cum găsești cea mai bună ofertă de asigurare auto obligatorie cu ajutorul unui calculator RCA.

De ce ai nevoie de asigurare auto?

Îți place să conduci? Iubești viteza? Poate că ar trebui să iei în calcul și posibilele repercusiuni în caz de accident în cazul în care răspunsurile sunt afirmative! Un RCA este vital. Uite și două principale motive pentru care vei avea nevoie de un RCA valabil:

 1. În primul rând, pentru că este asigurarea pe care statul te obligă să o ai pentru mașina ta
 2. În al doilea rând, pentru că dacă ești implicat într-un accident auto, RCA-ul reprezintă garanția că vei putea acoperi financiar daunele produse

Cum vezi cât te-ar costa un RCA?

În condițiile actuale, e preferabil să achiziționezi RCA-ul online. Dacă alegi să faci acest lucru, vei știi cu mult înainte să achiți la ce sume să te aștepți și vei scuti timp. În plus, dacă te interesează prețul unei asigurări auto pe 6 luni poți face oricând o simulare de asigurare auto cu ajutorul unui calculator RCA. Introduci toate datele tale și ale mașinii, iar în doar câteva minute vei avea o listă cu cele mai bune oferte de pe piață!

Primul accident nu se uită niciodată. Indiferent de amploarea daunelor produse, îți va rămâne întipărită în minte acea clipă de neatenție care te-a deturnat de la drumul tău. Așa cum menționam și la începutul articolului, sfatul principal este să rămâi calm, fiindcă pe urmă vei știi ce ai de făcut. Sperăm că acest ghid ți-a fost de folos și că de acum te vei gândi serios la verificarea valabilității sau chiar cumpărarea unui RCA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *