Procedura de deficit excesiv/ Ce recomandări au venit de la Bruxelles – Finante & Banci

Ce recomandă unul dintre documentele publicate de Comisia Europeană:
• România ar trebui să pună capăt situației actuale a deficitului excesiv până cel târziu în 2022
• România ar trebui să atingă ținta de deficit de 3,6% din PIB în 2020, 3,4% în 2021 și 2,8% în 2022 din PIB, ceea ce corespunde unei creșteri a cheltuielilor publice de 8,2% în 2020, 5,5% în 2021 și 5,5% în 2022.
• România ar trebui să specifice și să pună în aplicare, riguros, măsurile necesare pentru a realiza corecția deficitului excesiv până în 2022. Măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o corecție durabilă într-o manieră favorabilă creșterii. România trebuie să folosească orice câștig pentru reducerea deficitului.
• Consiliul Uniunii Europene a stabilit un termen limită (15 septembrie 2020) pentru ca România să ia acțiuni și să raporteze în detaliu strategia de consolidare prin care să-și atingă țintele. De asemenea, autoritățile române ar trebui să raporteze progresul făcut în implementarea acestor recomandări la fiecare șase luni până când deficitul excesiv va fi corectat.
Citește și:
Florin Cîțu: Începe procedura de deficit excesiv/ Comisia Europeană a acceptat în totalitate un plan de reducere a deficitului