Psiholog: de ce și când trebuie să îl consulti?

Anxietate, depresie, problema de relație… Nu te simți bine și acest disconfort persistă. Este timpul să mergi la un psiholog, care te va asculta fără sa te judece și te va ajuta să te simți mai bine. Nu trebuie sa ții cont, în primul rand, de cat costa o sedinta la psiholog, ci sa iei în calcul și multe alte aspecte.

Ce este un psiholog?

Este un profesionist care este instruit să observe comportamentul uman, să ajute persoanele cu suferință mentală: sunt anxiosi, în depresie, trec printr-o depresie. Toți oamenii care simt nevoia să obțină ajutorul din exterior pentru a le asculta problemele pot merge la un psiholog.

Acesta din urmă asigură monitorizarea psihoterapeutică a pacienților indiferent de vârsta lor, în timpul interviurilor individuale sau de grup. Practicile și metodele sale de investigație sunt numeroase și pot include în special terapii cognitiv-comportamentale.

Semnele care ar trebui să consulți un psiholog

A merge să vorbești cu cineva, indiferent dacă este psiholog sau psihiatru, este o decizie care poate fi dificil de luat și care se dezvoltă treptat.

Ideea germinează adesea  atunci când remediile cu rudele (prieteni, familie, soț) sunt epuizate și confortul lor devine ineficient în ameliorarea disconfortului pe termen lung. La fel când nu vrei să vorbești cu oamenii din jurul tău.

Diferitele tipuri de disconfort

Această suferință nu este doar  lacrimi și angoasă. Poate fi și:

·  de problemele fără răspuns;

·  de comportament;

·  de blocaje;

·  de oboseală;

·  o  stare de rău;

·  subliniază faptul că ai probleme de gestionare;

·  tulburări fiziologice inexplicabile care se repetă la nesfârșit.

Cu alte cuvinte, nu ezita să consulți un psiholog atunci când tulburările experimentate vă împiedică să ai o viață socială satisfăcătoare, fie ea profesională sau personală.

Cum are loc o primă ședință?

Psihologul care te primește pentru prima dată, va întreba mai întâi motivul vizitei. De asemenea, poate pune întrebări pentru a te cunoaște puțin mai mult. Pacientul trebuie să se simtă în largul său și trebuie să aibă sentimentul că poate vorbi liber in fata psihologului fără a fi judecat.

Cum să alegi un psiholog bun?

Idealul este să ai încredere în opiniile prietenilor, cunoștințelor sau colegilor apropiați. Medicul de familie te poate îndruma și la un psiholog pe care îl cunoaste bine. Acesta din urmă trebuie să te poată primi în mod regulat, să fie transparent cu privire la prețuri și să-ți poată răspunde la întrebări.

Psihologul nu poate prescrie medicamente, spre deosebire de psihiatrul care este medic.

Cât durează perioada de mers la psiholog?

O psihoterapie pe termen scurt (de la 6 la 18 luni ) poate fi suficientă. Este o psihoterapie de sustinere. Se  bazează mai ales pe un schimb de la o persoană la alta care are loc prin ascultare, bunăvoință, absența judecății și înțelegerea pacientului. Frecventa sesiunilor este, în general, una pe săptămână, dar poate fi mai mult sau mai puțin, în funcție de nevoile și fazele psihoterapiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *