Qatargate: Crește lista țărilor care au dat mită europarlamentarilor

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Schema de mită din jurul Parlamentului European şi care până acum era legată de Qatar şi Maroc a funcţionat cel puţin din 2018 şi a inclus şi Mauritania, a informat miercuri ziarul belgian Le Soir, citat de EFE.

Parlamentul EuropeanFoto: Abdesslam Mirdass / AFP / Profimedia

Creierul operațiunii, aflat în prezent în arest, fostul deputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, a primit 25.000 de euro din această ţară, potrivit unor fragmente din declaraţia făcută în faţa autorităţilor de către un alt inculpat, Francesco Giorgi, aflat şi el în arest preventiv.

Pe lângă banii pentru Panzeri, ambasadorul Mauritaniei la Bruxelles i-a plătit chiria unui apartament la Bruxelles lui Giorgi – partenerul eurodeputatei socialiste elene Eva Kaili, fostă vicepreşedintă a PE – care era totodată angajatul lui Panzeri în calitate de asistent parlamentar, până când Panzeri şi-a încheiat mandatul în 2019.

Panzeri, care conform mărturisirilor ajunse în presă ar fi recunoscut că ar fi făcut lobby pentru Qatar pe lângă Maroc în schimbul banilor, a declarat că a făcut acest lucru doar de la sfârşitul lui 2019, adică de când nu mai era europarlamentar, şi că ar fi primit doar 50.000 de euro.

Schema a funcţionat cel puţin din 2018

Totuşi, conform mărturiei lui Giorgi, citată de Le Soir, Panzeri s-ar fi angajat să acţioneze în favoarea Qatarului încă din 2018, iar plăţile pentru serviciile sale au fost făcute de la începutul lui 2019, în numerar.

Contactul din Qatar era preşedintele de atunci al Comitetului Naţional pentru Drepturile Omului şi actualul ministru al muncii, Ali bin Samikh Al Marri, care pe 14 noiembrie, înaintea începerii Cupei Mondiale de Fotbal, a participat la o dezbatere la Comisia pentru Drepturile Omului din legislativul european prezidată de europarlamentara socialistă belgiană Maria Arena, o apropiată a lui Panzeri.

Cu câteva zile înainte, politicianul qatarian a postat pe Twitter un comentariu şi o fotografie, acum celebră, a unei întâlniri la Doha cu Eva Kaili, inculpată şi ea în dosarul de corupţie privind presupuse sume de bani oferite de Qatar şi Maroc unor oficiali şi funcţionari europeni şi aflată în prezent în arest.

În cadrul anchetei legate de presupuse sume de bani oferite de Qatar şi Maroc unor oficiali europeni pentru a influenţa decizii ale instituţiilor UE, au fost efectuate circa 20 de percheziţii şi au fost confiscate sume de bani cash de peste 1,5 milioane de euro, echipamente informatice şi telefoane, notează Agerpres.

spot_imgspot_img