Raportul anual al Parchetului European: Ungaria se află pe primul loc la cazurile de fraudă transfrontalieră cu TVA

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Parchetul European a elaborat primul său raport anual, care este de fapt doar un raport semestrial, deoarece instituţia a început să funcţioneze în iunie anul trecut. Dintre ţările membre ale Uniunii Europene 22 de ţări s-au alăturat Parchetului European.

Laura Codruta Kovesi la EPPOFoto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Acest organism independent al Uniunii Europene investighează cazurile în care valoarea prejudiciului este între 10.000-100.000 de euro, respectiv cazurile de fraudă, acte de corupție, spălare de bani sau cazurile de fraudă transfrontalieră în domeniul TVA care afectează bugetul UE, a scris portalul hvg.hu, citat de cotidianul ungar „Népszava”.

Procurorul șef Laura Codruţa Kövesi a prezentat experienţele acumulate până acum în faţa a două comisii de specialitate ale Parchetului European.

Potrivit sintezei: au fost înregistrate peste 2.800 de denunţuri în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni, au fost demarate 515 anchete dintre care în 30 de cazuri a fost vorba despre infracțiuni transfrontaliere, valoarea infracţiunii fiind de 5,5 miliarde de euro, citează Rador.

De asemenea, au fost sechestrate bunuri în valoare de 145 de milioane de euro. Kövesi a menționat că această sumă este de trei ori mai mare decât bugetul anual al Parchetului European.

Procurorul şef s-a referit şi la faptul că mai mult de jumătate din cazuri sunt fraude transfrontaliere în domeniul TVA, care sunt cazuri complexe şi implică uneori peste 50 de suspecți și 4-5 state membre.

Până în prezent au fost închise definitiv 61 de dosare, a subliniat Laura Codruţa Kövesi, care a adăugat: Se poate observa că activitatea Parchetului European este mult mai eficientă datorită faptului că pot coopera direct cu autoritățile diferitelor state membre.

Aşa cum a menţionat şi portalul hvg.hu, referitor la implicarea Ungariei, raportul conține date destul de revelatoare. Dintre cazurile transfrontaliere 17 privesc Ungaria, cel mai mare număr (23) al cazurilor fiind deţinut de Polonia, în timp ce celelalte trei țări apar cu un total de opt cazuri.

În ceea ce privește denunţurile provenite de la persoane sau organizații, Ungaria ocupă primul loc dintre ţările care nu participă la activitatea Parchetului European, cu 28 de denunţuri.

De menţionat că în total cinci state membre ale UE nu s-au alăturat Parchetului European: Ungaria, Polonia, Suedia, Irlanda și Danemarca.

spot_imgspot_img