Război în Ucraina, ziua 620: Atac cu 15 rachete asupra portului Kerci, a fost lovită cel puțin o navă / Von der Leyen: Ucraina face progrese excelente pe drumul spre UE / Scrutin cu mize geopolitice în R. Moldova

0

​Ucraina a lansat sâmbătă 15 rachete de croazieră asupra șantierului naval din orașul-port Kerci din Crimeea, avariind o navă, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Treisprezece dintre rachete au fost distruse în aer, în timp ce una a lovit o navă, a spus ministerul într-un scurt comunicat, fără a da numele navei. Șeful Forțelor Aeriene ucrainene a declarat că Marina rusă avea acolo una dintre cele mai moderne nave ale sale, una purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.

Soldat ucrainean de pe frontul din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 620, LIVETEXT:

08:24 Noul submarin cu propulsie nucleară al Rusiei, Imperator Alexandru al III-lea, a efectuat cu succes un test de lansare a rachetei balistice Bulava, proiectată să transporte focoase nucleare, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării.

Racheta intercontinentală, lansată dintr-o poziție subacvatică în Marea Albă, în largul coastei nordice a Rusiei, a lovit o țintă aflată la mii de kilometri distanță, în peninsula Kamceatka, în Extremul Orient rus, a afirmat sursa citată.

Anunțul vine după ce, sâmbătă, serviciul de informații militare al Ucrainei a susținut că Rusia a efectuat recent teste nereușite ale rachetelor sale balistice cu capacitate nucleară Yars și Bulava, ceea ce indică probleme serioase în ceea ce privește capacitățile nucleare militare ale Moscovei.

07:07Alegeri locale astăzi în Republica Moldova: un scrutin ce capătă mize geopolitice. Maia Sandu: „Forţele ruse vor încerca să ne blocheze drumul european”

Scurtă recapitulare a evoluțiilor recente:

  • Ucraina afirmă că a lovit sâmbătă un şantier naval în peninsula Crimeea ocupată de Rusia, în portul Kerci.
  • Oficiali americani și europeni au vorbit cu guvernul ucrainean despre ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, au declarat pentru NBC, sub rezerva anonimatului, un responsabil de rang înalt din SUA și un fost oficial american.
  • Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă, la Kiev, cu câteva zile înainte de prezentarea unui raport cheie privind candidatura de aderare a Kievului, că Ucraina a făcut „progrese excelente” în vederea aderării la UE.
  • „Avem un singur Putin”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încercat din nou să risipească ceea ce o agenţie de presă rusă a descris drept „mituri” despre „dublurile” preşedintelui Putin.
  • Armata rusă a pierdut un număr enorm de blindate și soldați pe frontul din Avdiivka, unde a ajuns să atace cu trupe de infanterie nesusținute de forțe mecanizate, afirmă ministerul britanic al apărării.
  • Forțele rusești, concentrate de săptămâni întregi pe cucerirea orașului-cheie Avdiivka din estul Ucrainei, sunt acum hotărâte să captureze vasta sa uzină de cocsificare, a declarat primarul orașului.
  • Zelenski a afirmat, în discursul de sâmbătă seară, că Ucraina a „parcurs un drum enorm” în perspectiva aderării la Uniunea Europeană, el menţionând că transformarea statului, necesară, continuă.
  • Ihor Jovkva, principalul consilier diplomatic al președintelui Zelenski, a criticat comentariile din The Economist ale comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Zalujnîi, avertizând împotriva dezvăluirii de informații de pe câmpul de luptă.

——————

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *