Tipuri de raze UV ​​si recomandari pentru îngrijirea pielii

Desi va puteti bucura de o anumita expunere la soare, expunerea excesiva poate fi periculoasa. Expunerea excesiva la radiatii ultraviolete (UV) de la soare poate duce la arsuri solare dureroase. De asemenea, poate duce la multe alte probleme grave de sanatate, precum cancerul de piele, imbatranirea prematura a pielii, cataracta si alte leziuni ale ochilor si suprimarea sistemului imunitar. Copiii sunt in special in pericol.

Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de faptul ca cancerul de piele, desi este in mare masura prevenibil, este inca cea mai frecventa forma de cancer. Peste 3,5 milioane de cazuri noi de cancer de piele sunt diagnosticate anual. Urmand cativa pasi simpli, puteti continua sa va bucurati de timp in soare, protejandu-va de supraexpunere. Agentia SUA pentru Protectia Mediului (EPA) recomanda acesti pasi de actiune pentru a va ajuta cu dvs. si familia dvs. sa fiti prudent in soare.

Detectarea timpurie a melanomului va poate salva viata. O alunita noua sau in schimbare ar trebui evaluata de un dermatolog.

Ce tipuri de raze UV ​​exista?

Exista 3 tipuri de raze UV ​​si sunt:

Razele UVA, soarele este prima sursa de raze UVA, iar o alta sursa importanta de radiatii sunt paturile bronzante, deoarece acestea emit o cantitate mare de ele care dauneaza grav ADN-ului celulelor pielii, provocand daune pe termen lung ca imbatranirea pielii, chiar cancerul.

Razele UVB, de obicei ataca direct ADN-ul celulelor din piele, provocand arsuri solare asupra acestuia. In plus, ei sunt principalii responsabili pentru cancerul de piele, deoarece contin mai multa energie decat razele UVA.

Razele UVC, aceste raze ultraviolete au mult mai multa energie decat cele doua anterioare, dar spre deosebire de ele, principala lor sursa de energie nu este soarele. Prin urmare, foarte rar cauzeaza cancer de piele.
Retineti ca niciun fel de raze UV ​​nu sunt sigure, deoarece acestea produc daune ireparabile pielii. Prin urmare, trebuie luate masuri de precautie si trebuie evitata expunerea excesiva la soare, in special intre orele 10 si 16:00.

Recomandari pentru a va proteja de razele UV

Se crede in mod fals ca ar trebui sa ne protejam numai de razele soarelui atunci cand este primavara, vara sau cand iesim o zi in afara orasului si ne scufundam in bazine sau plaje. Cu toate acestea, trebuie sa ne protejam intotdeauna de expunere, chiar daca suntem la umbra.

Iata cateva recomandari pe care trebuie sa le urmati pentru a impiedica razele UV sa afecteze pielea:

1. Cauta intotdeauna umbra

Este mai bine sa evitati lumina directa a soarelui, de aceea este recomandat sa va protejati la umbra, pentru a reduce efectele radiatiilor UV asupra pielii. Se stie ca intre orele 10 si 16 pm intensitatea soarelui este mai mare decat in ​​restul zilei

Daca intentionati sa petreceti o zi in afara orasului si sa va refugiati in mediul rural sau in vreun club de agrement, tineti cont de indicele UV al locului in care veti merge, deoarece chiar iarna sau in interiorul unei piscine, puteti fi afectat de radiatii ultraviolete.

2. Purtati haine adecvate

Un fapt important, imbracamintea intunecata protejeaza intotdeauna mai mult decat tonurile usoare. Tineti cont de purtarea hainelor care va acopera pielea, acest lucru va impiedica razele UV sa va afecteze direct. In plus, este important sa stiti ca daca ramaneti in haine umede mult timp, corpul dvs. va fi mai expus la efectele soarelui decat sa poarte haine uscate.

Asadar, nu uitati sa va puneti o camasa care va acopera bratele, fuste lungi sau rochii care va protejeaza picioarele, palariile si ochelarii de soare pentru a avea grija de ochii vostri.

3. Aplicati protectie solara

Protectia solara ar trebui sa fie insotitorul nostru fidel pe parcursul anului, mai ales vara, deoarece reduce efectele expunerii la soare pe pielea noastra. Atentie, nu ar trebui sa fie considerata singura optiune de a ne acoperi de razele UV, deoarece chiar daca o aplicam corect, putem fi afectati de aceste. Vezi aici cele mai bune creme spf in functie de tipul dvs. de piele pentru o protectie solara adecvata.

Este necesar sa stim ca nu exista o protectie solara care sa garanteze protectia 100% a pielii, prin urmare, trebuie sa acoperim cu generozitate partile expuse ale corpului nostru in timp ce suntem expusi la soare. Daca intram in apa, folosim machiaj sau repelenti; protectia solara si-ar putea pierde functia, asa ca trebuie sa o inlocuim de fiecare data.

4 . Folositi accesorii adecvate

Razele ultraviolete pot afecta nu numai serios pielea, ci si ochii, buzele, scalpul si urechile. Din acest motiv, este recomandat sa folositi palarii care acopera intregul cap, precum si ochelari de soare cu protectie UV pentru a amortiza intensitatea razelor solare de pe ochi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *