Operațiunea de montaj aer condiționat este extrem de importantă pentru că de modul în care se execută ține și buna funcționare ulterioară a aparatului. Majoritatea firmelor care vând aparate de aer condiționat au în oferta lor și montajul, care se plătește separat.
Problema cea mai mare după montaj aer condiționat este zgomotul pe care îl face unitatea exterioară. Aceste vibrații se transmit în interiorul casei și se aud ca un huruit foarte deranjant mai ales pe timpul nopții când e liniște. Există o explicație pentru această situație, nu este de vină nici aparatul de aer condiționat și nici montajul nu a fost executat greșit, e pur și simplu o problemă legată de centrul de greutate al unității exterioare. Din fericire există și o soluție pentru remedierea situației, ea ține tot de montaj.
Cum funcționează amortizoarele de zgomot
Pentru a elimina această problemă se folosesc la montaj aer condiționat amortizoare speciale de vibrații, cu grade de elasticitate diferite. Acestea au o duritate mai mare în partea unde este compresorul și o duritate mai mică în locul ventilatorului. De ce este necesară montarea acestor amortizoare – greutatea este distribuită inegal pe cele două suporturi. Partea din dreapta unde este compresorul are o greutate mai mult decât dublă față de partea stângă unde este ventilatorul.
La montaj aer condiționat se folosesc 4 amortizoare de zgomot și vibrații pentru compensarea faptului că centrul de greutate al aparatului nu este același cu centrul geometric. Pentru că au durități diferite, amortizoarele reduc transmitearea vibrațiilor la peretele pe care se află prins suportul cu aparatul de aer condiționat.
Tot pentru reducerea zgomotului se folosesc și suporturi speciale pentru unitatea exterioară. Acestea au la rândul lor un amortizor de vibrații. Realizată din cauciuc, această componentă este montată în partea de jos a suportului și preia la rândul său vibrațiile.
Dincolo de montarea acestor componente necesare pentru confortul dumneavoastră ulterior, mare atenție la montaj aer condiționat în privința celorlalte materiale folosite.
Nu folosiți impovizații la montarea aparatului
Specialiștii recomandă montarea țevilor de cupru și nu a celor din aliaj de aluminiu cum s-au folosit multă vreme, dar cu consecințe nefaste. Asigurați-vă de asemenea că nu sunt folosite improvizații pentru eliminarea condensului cum ar fi tuburi gofrate. Există furtune speciale pentru drenajul condensului. Dacă folosiți acele tuburi gofrate din plastic în scurt timp toate impuritățile se vor acumula între pliuri și fac aparatul nu numai inestetic, ci îl transformă într/un focar de infecție pentru că e aproape imposibil de curățat pe interior. Atenție și a izolațiile pentru țevi, ele ar trebui să fie de asemenea speciale pentru țeava de cupru folosită.
Multe dintre firmele care asigură montaj aer condiționat au în ofertă și posibilitatea demontării aparatului vechi, în cazul în care v-ați horărât să înlocuiți unitatea care nu mai merge. Prețul unei astfel de operațiuni este în jur de 100 de lei, dar vă scapă de problema reciclării aparatului vechi. Acesta urmează să fie ridicat tot de firma care asigură montajul aparatului nou.