Replica lui Zelenski pentru Iran, care a recunoscut pentru prima dată că a trimis armament Rusiei

Date:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Iranul că minte despre trimiterea unui număr limitat de drone în Rusia, scrie Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

El a spus că forțele de la Kiev doboară cel puțin 10 drone iraniene pe zi.

Iranul a recunoscut sâmbătă, pentru prima dată, că a furnizat drone Moscovei, dar a susținut că acestea au fost trimise înainte de războiul din Ucraina, unde Rusia a folosit drone pentru a viza centrale electrice și infrastructura civilă.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că un „număr mic” de drone a fost furnizat Rusiei cu câteva luni înainte ca forțele Moscovei să invadeze Ucraina la 24 februarie.

În cel mai detaliat răspuns al Iranului de până acum cu privire la drone, Amirabdollahian a negat că Teheranul continuă să furnizeze drone Moscovei.

„Acest tam-tam făcut de unele țări occidentale potrivit căruia Iranul a furnizat rachete și drone Rusiei pentru a ajuta la războiul din Ucraina – partea cu rachetele este complet greșită”, a declarat acesta, citat de agenția oficială de știri IRNA.

„Partea cu dronele este adevărată”

„Partea cu dronele este adevărată și am furnizat Rusiei un număr mic de drone cu câteva luni înainte de războiul din Ucraina”, a spus el.

În ultimele săptămâni, Ucraina a raportat o creștere a numărului de atacuri cu drone asupra infrastructurii civile, vizând în special centrale electrice și baraje, cu ajutorul dronelor Shahed-136 de fabricație iraniană.

Rusia neagă că forțele sale au folosit drone iraniene pentru a ataca Ucraina.

Luna trecută, doi oficiali iranieni de rang înalt și doi diplomați iranieni au declarat pentru Reuters că Iranul a promis să furnizeze Rusiei rachete sol-sol, pe lângă mai multe drone.

Tot luna trecută, UE a convenit noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza livrărilor de drone către Rusia, iar Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a trei personalități militare iraniene și a unui producător de apărare pentru că au furnizat Rusiei drone pentru a ataca ținte civile și de infrastructură în Ucraina.

Referințe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related