VIDEO Sute de activiști de mediu au blocat avioanele private pe cel mai mare aeroport din Olanda

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Sute de activişti de mediu, unii dintre ei îmbrăcaţi în salopete albe, au luat cu asalt sâmbătă o zonă în care se află avioanele private de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam – cel mai mare aeroport din Olanda – şi au împiedicat plecarea aeronavelor timp de ore întregi, aşezându-se în faţa roţilor acestora, scrie Reuters.

Protest al activistilor de mediu pe cel mai mare aeroport din OlandaFoto: Captura

Poliţia militară a intervenit şi a îmbarcat zeci de protestatari în autobuze. Mai mult de 100 de activişti au fost arestaţi, a raportat postul naţional de televiziune NOS.

Protestul a făcut parte din demonstraţiile organizate de Greenpeace şi Extinction Rebellion în interiorul şi în jurul platformei aeriene, înaintea începerii conferinţei COP27 privind clima din Egipt.

Nu au fost raportate întârzieri ale zborurilor comerciale.

”Vrem mai puţine zboruri, mai multe trenuri şi interzicerea zborurilor inutile pe distanţe scurte şi a avioanelor private”, a declarat liderul campaniei Greenpeace Olanda, Dewi Zloch.

Grupul de mediu spune că Schiphol este cea mai mare sursă de emisii de dioxid de carbon din Olanda, cu 12 miliarde de kilograme pe an.

Ca răspuns la protest, Schiphol a transmis că îşi propune să devină un aeroport fără emisii până în 2030 şi susţine obiectivele industriei aviatice de a ajunge la emisii nete zero până în 2050.

Guvernul olandez a anunţat în iunie că intenţionează să limiteze numărul anual de pasageri pe aeroport la 440.000, cu aproximativ 11% sub nivelul din 2019, invocând preocupările legate de poluarea aerului şi de climă.

Ministrul transporturilor, Mark Harbers, a declarat luna trecută în parlament că biroul său nu poate controla traficul tot mai mare de avioane private, iar guvernul se gândeşte dacă să includă această problemă în politica sa privind clima. (Sursa: Agerpres)

spot_imgspot_img