Revoltele din Kazahstan: Fostul șef al comitetului de securitate și alți câțiva oficiali au fost arestați sub acuzația de trădare – International

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Autoritățile din Kazahstan l-au arestat pe fostul șef al comitetutului național de securitate Karim Massimov și alți câțiva oficiali sub suspiciunea de trădare, fără a da alte detalii, relatează sâmbătă Reuters.

Forțele de securitate par să fi preluat controlul pe străzile de Almatî după mai multe zile de revoltă și violențe.

Forțele rusești au ajuns în Kaszahstan la cererea regimului autoritar din Almatî, pe fondul revoltelor antiguvernamentale care s-au soldat deja cu zeci de morți și sute de răniți în rândul protestatarilor și al polițiștilor.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a precizat vineri că a dat ordin armatei să tragă în protestatari fără avertisment, susținând că aceștia sunt niște ”bandiți” și ”teroriști”.

El i-a mulțumit președintelui Vladimir Putin și a precizat că soldații ruși vor rămâne temporar în țară pentru a asigura securitatea și că ”ordinea constituțională” fost restabilită în mare parte.

Fostul ministru Mukhtar Ablyazov, refugiat politic în Franța, s-a autoproclamat lider al mișcării de protest și a cerut Occidentului să intervină

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite sunt foarte îngrijorate de starea de urgență în curs de desfășurare în Kazahstan, adăugând că Washingtonul are întrebări cu privire la cererea de trupe de securitate conduse de ruși.

Oficialul a avertizat va fi „foarte greu” să obțină retragerea acestora.

spot_imgspot_img