Rezultate alegeri locale 2024 la Primăria Alba Iulia. Cine a reușit să se impună pentru funcția de primar

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Gabriel Pleșa obține un nou mandat la conducerea primăriei Alba Iulia. În urma alegerilor din data de 9 iunie 2024, Gabriel Pleșa câștigă cu PNL, detașat alegerile locale, scrie publicația locală Alba24.ro.

Stampila de vot alegeriFoto: Inquam Photos / Bogdan Danescu

În urma numărătorii paralele, proces care a început la sediul PNL, imedat după închiderea urnelor de vot, Gabriel Pleșa este câștigător după numărarea a 44 de secții.În total sunt 51 de secții de vot. Până la ora 9.00, luni 10 iunie, Gabriel Pleșa avea un procend de 48, 65 % din numărul total de voturi exprimate.

Actualul primar, Gabriel Pleșa, a trecut de la USR la PNL. El este primar din anul 2020. La începutul lunii iunie, Comisia de Etică Universitară din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti a confirmat acuzația de plagiat în cazul tezei de doctorat a primarului municipiului Alba Iulia, Gabriel Codru Pleşa.

Comisia de Etică Universitară a decis că aproximativ 40% din lucrare este copiată din trei surse necitate: o lucrare a unui profesor de la Universitatea Babeş Bolyai, teza de doctorat a altei persoane și un document oficial al Guvernului.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică în baza recensământului din anul 2021, la Suceava există 63.536 de locuitori.

Candidații la Primăria Alba Iulia

Pentru funcția de primar s-au luptat șase candidați:

 • Gabriel-Codru Pleşa (PNL)
 • Călin-Gheorghe Matieş (AUR)
 • Dana-Elisebeta Nanu (USR)
 • Voicu Vuşcan (PSD)
 • Ludoşan Diana (PNCR)
 • Călin-Silviu Pădurean (PPR)

Consiliul Local Alba Iulia: 232 de candidați

Pentru Consiliul Local Alba Iulia sunt înscriși 221 de candidați, de la următoarele partide:

La Consiliul Județean Alba au fost cinci candidați

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Alba au fost cinci candidați:

 • Partidul Național Liberal (PNL) – Ion Dumitrel
 • Partidul Social Democrat (PSD) – Corneliu Mureșan
 • Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) – Marius Nicolae Rof
 • Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) – Constantin Talpaș
 • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – Corneliu Dan Olar

Potrivit datelor recensământului din 2021, județul Alba are o populație de 373.710 de locuitori.

Câți cetățeni au fost așteptați la vot în România

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 31 mai, este de 18.978.908, fiind cu 12.297 mai mulţi faţă de ultima informare publică de la sfârşitul lunii aprilie.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în luna mai este de 19.696, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de AEP, pe baza comunicării Direcţiei Generală pentru Evidenţa Persoanelor (DGEP).

Totodată, au intrat în evidenţele DGEP 2.673 de alegători noi, iar din datele de la Direcţia Generale de Paşapoarte au intrat 9.998 de alegători noi.

Programul de funcționare al secțiilor de vot la alegerile locale

Alegătorii, care sunt aşteptaţi la urne pe 9 iunie pentru alegerea consilierilor locali, judeţeni, preşedinţilor de consilii judeţene, a primarilor, pot vota doar în localitatea în care au domiciliul sau reşedinţa, doar la secţia de votare la care sunt arondaţi şi doar pe teritoriul României.

La alegerile locale nu se votează în străinătate. Votarea are loc în intervalul orar 7.00-22.00. La ora 22.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot.

Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23.59.

Câte secții de votare sunt în România

Autoritatea Electorală Permanentă a organizat, pe teritoriul României, 18.955 de secţii de votare la alegerile pentru Parlamentul European şi la cele pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Instituţia administrează Registrul secţiilor de votare din ţară, o bază de date centralizată privind delimitarea, numerotarea, sediile şi dotarea secţiilor de votare.

Potrivit sursei citate, numerotarea secţiilor de votare din ţară este actualizată de AEP la nivelul fiecărui judeţ, respectiv al municipiului Bucureşti, începând cu localitatea reşedinţă de judeţ şi continuând cu cele din municipii, oraşe şi comune, în ordinea alfabetică a acestora.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat, la 28 mai 2024, că la scrutinul din 9 iunie s-au înscris 207.389 de candidaţi pentru alegerile locale.

Un număr de 30 de asociaţii şi fundaţii au fost acreditate de Autoritatea Electorală Permanentă ca observatori la alegerile europarlamentare şi locale care vor avea loc pe data de 9 iunie.

spot_imgspot_img