România frumoasă și puternică: Începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

A XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară între 14 și 23 iunie și are ca temă ARTA DE A DĂRUI. Această amplă sărbătoare a artelor spectacolului propune, în cele zece zile, 540 de evenimente, organizate pe 16 secțiuni, în 75 de spații de joc, la care vor participa 3.300 de artiști și invitați din 73 de țări. Regalul internațional de la Sibiu cuprinde nu mai puțin de 16 secțiuni: teatru, dans, musical, stradă, circ contemporan, muzică, operă, conferințe, film, expoziții, spectacole lectură, carte, ateliere, Therme Forum, gala celebrităților și Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural. 
Programul de spectacole FITS 2019 va putea fi consultat pe www.sibfest.ro
În 1993, un grup condus de Constantin Chiriac (foto) – atunci doar actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, astăzi președintele festivalului – s-a hotărât să dăruiască orașului un festival de teatru. Era un demers pornit exclusiv din dragostea de oraș, dragostea de teatru și dorința de a oferi comunității un reper, un motiv de mândrie și bucurie.

Festivalul a crescut de la an la an, a căpătat amploare din ce în ce mai mare, numărul țărilor participante ajungând de la opt, la cea de a doua ediție, până la 68, în 2005. Nu mai puțin de două mii de participanți au fost prezenți atunci la Sibiu, pregătind agenda culturală pentru programul Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană. Anul 2007 marchează o ediţie de excepţie a Festivalului ca recunoaştere a contribuţiei acestui eveniment la obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană alături de Luxemburg şi Marea Regiune, reunind peste 2500 de invitaţi din 70 de ţări.
Personalități de renume mondial, artiști, regizori, ambasadori, premieri, președinți, au fost prezente la Festivalul Internațional de la Sibiu de-a lungul timpului. Faptul că într-un oraș mic din Transilvania are loc cea mai mare celebrare a artelor spectacolului din lume a atras și atrage în continuare zeci de mii de pasionați de cultură, într-un pelerinaj care umple Sibiul de o efervescentă bucurie. Străzi, piețe, catedrale, biserici, parcuri, cetăți, hale și săli de teatru sunt pline până la refuz cu oaspeți veniți din toate colțurile lumii pentru a se bucura de această sărbătoare.
Devenită aproape tradiție de câțiva ani, știrea că Festivalul începe cu toate biletele vândute nu mai miră pe nimeni, la fel și faptul că locurile de cazare din oraș sunt, de asemenea, vândute în totalitate, mult înaintea primei zile de Festival. E un semn de normalitate, o confirmare a unui dat: cultura schimbă comunități, aduce oamenii împreună și poate modifica, fundamental în bine și pentru totdeauna, istoria și arhitectura unui oraș, căci în Sibiu halele industriale dezafectate au fost transformate într-o veritabilă Fabrică de Cultură.
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu reprezintă, dincolo de o celebrare a artelor, o îmbinare perfectă între teatru, dans, circ, film, carte, conferințe, expoziții, performance, muzică, și o ocazie de învățare și perfecționare pentru mii de voluntari români și străini care s-au alăturat, anual, evenimentului, legând prietenii uneori de o viață.
De asemenea, FITS continuă dezvoltarea unei piețe de spectacol și a dialogului creativ prin susținerea teatrului independent, a întâlnirii școlilor și academiilor de teatru, a noii dramaturgii a cărților de teatru și a experimentului creator.
Complementar, Bursa de Spectacole de la Sibiu oferă tuturor profesioniștilor din România și din lume, șansa dezvoltării limbajului pieței libere, într-o lume care are nevoie din ce în ce mai mult de dialog.
Prima ediție a avut loc în 1995 și tema sub care s-a desfășurat a fost Toleranța. Dincolo de fenomenul cultural în sine, a consacrat una dintre cele mai puternice personalități contemporane de patrimoniu în persoana vizionarului Constantin Chiriac. (R.E.D.)

Informații și foto: www.sibfest.rowww.tnrs.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *