Rusia dezbate dacă să interzică importul de laptopuri

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Kremlinul discută posibilitatea de a interzice importul de calculatoare și laptop-uri de la Dell, HP, HPE, Acer, MSI și alți producători străini în Rusia, după ce producătorul rusesc ICL a făcut o solicitare în acest sens, scre Ria Novosti, citând Kommersant.

Laptop cu logo-ul HPFoto: Monticelllo, Dreamstime.com

„Inițiativa a fost luată de compania autohtonă ICL, stimulând în același timp cererea de bunuri autohtone cu ajutorul programului de cashback de 20%”, scrie publicația.

Retailerii și oficialii susțin ideea lansării unui program de cashback, dar se opun restricției importurilor paralele, avertizând asupra riscurilor creșterii livrărilor ilegale.

Astfel, directorul general al „Aisiel Techno” (ICL Techno), Evgheni Stepanov, i-a trimis pe 8 decembrie o scrisoare ministerului Dezvoltării Digitale o serie de măsuri de prijinire a producătorilor ruși de electronice, în special interdicții privind importurile paralele de echipamente Dell, HP, HPE, Acer, MSI, Inspur, Asus, Lenovo și Fujitsu.

Această măsură, notează scrisoarea, va permite „eliberarea pieței ruse de companiile care au refuzat să lucreze în Rusia și creșterea ponderii tehnologiei informatice rusești la 50%”.

Inițiativele ICL au fost discutate pe 21 decembrie la o întâlnire cu producătorii și retaileri autohtoni.

Ministerul Industriei și Comerțului a declarat pentru Kommersant că, împreună cu Ministerul Dezvoltării Digitale, elaborează mecanisme de sprijin financiar și de marketing pentru consumatorii de produse radioelectronice rusești, inclusiv prin acordarea de împrumuturi avantajoase și prin returnarea unei părți a costului echipamentului pentru cumpărători.

Cu toate aceste, Ministerul Dezvoltării Digitale consideră că o creștere a cererii de produse rusești ar trebui realizată „prin soluții competitive, și nu prin interzicerea importurilor”.

Microsoft a suspendat noile vânzări în Rusia în martie.

În septembrie, Microsoft a limitat capacitatea utilizatorilor ruși de a actualiza calculatoarele la cea mai recentă versiune a sistemului de operare – Windows 11.

spot_imgspot_img