Rusia reacționează după ce SUA au anunțat că vor staţiona rachete de croazieră Tomahawk în Germania

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Rachetă de croazieră Tomahawk, Foto: PAUL(PIBS)DAVIES / Alamy / Alamy / Profimedia

Rachetă de croazieră Tomahawk, Foto: PAUL(PIBS)DAVIES / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia va dezvolta un răspuns militar la planul Statelor Unite de a desfăşura rachete cu rază lungă de acţiune în Germania, a declarat joi viceministrul de externe Serghei Riabkov, citat de presa oficială de la Moscova, potrivit Reuters.

SUA vor staţiona rachete de croazieră Tomahawk în Germania pentru a întări capacitatea de descurajare militară a NATO în Europa, potrivit unei declaraţii comune de miercuri a guvernelor celor două ţări, citată de dpa și Agerpres.

„Fără nervi, fără emoţii, vom dezvolta, în primul rând, un răspuns militar la noua ameninţare”, a afirmat Riabkov joi, răspunzând unei întrebări în marja Forumului parlamentar al BRICS ce are loc la Sankt Petersburg.

Potrivit lui Riabkov, planurile Pentagonului de a desfăşura rachete cu rază lungă în Germania sunt menite să dăuneze securităţii Federaţiei Ruse.

„Aceste acţiuni vizează în primul rând să dăuneze securităţii ţării noastre”, a spus viceministrul rus.

Declaraţia comună americano-germană, publicată în marja summitului NATO de la Washington, menţionează că „desfăşurări episodice” ale rachetelor cu rază lungă vor începe în 2026.

Vor fi desfăşurate de asemenea rachete SM-6 şi „arme hipersonice aflate în dezvoltare”, care au rază de acţiune mai mare decât rachetele staţionate în prezent în Europa.

„Exersarea acestor capabilităţi avansate va demonstra angajamentul Statelor Unite faţă de NATO şi contribuţiile sale la descurajarea integrată europeană”, se adaugă în declaraţia citată.

spot_imgspot_img