Rusia: Trei poeți încarcerați după ce au citit un text împotriva războiului / „Violat în arest”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Un tribunal rus a dispus miercuri încarcerarea a trei tineri poeți care au participat la un moment artistic împotriva mobilizării pentru a lupta în Ucraina, unul dintre ei susținând că a fost violat de poliție în timpul arestării sale, scrie AFP.

Rus arestat la Moscova în timpul unui protest antimobilizareFoto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Potrivit ONG-ului specializat OVD-Info, Artiom Kamardine, Egor Chtovba și Nikolai Daïneko au fost arestați preventiv pentru două luni.

Potrivit sursei citate, aceștia sunt suspecți într-o anchetă deschisă pentru „incitare la ură cu amenințare cu acte de violență”.

Dacă vor fi inculpați, ei ar putea fi condamnați la șase ani de închisoare, în timp ce autoritățile ruse iau în prezent măsuri drastice împotriva criticilor privind conflictul din Ucraina.

Duminică, cei trei bărbați au luat parte la o lectură de versuri în fața statuii poetului Vladimir Maiakovski din centrul Moscovei, un loc în care intelectualii disidenți obișnuiau să se adune în perioada sovietică.

Când au început lecturile, un bărbat a susținut că este vorba de o acțiune militară „anti-mobilizare” – ordonată în Rusia săptămâna trecută -, potrivit unui videoclip al evenimentului postat pe canalul Youtube al opoziției.

„Vă amintiți cum se numeau teroriștii din Donețk și Lugansk acum opt ani? Milițienii”, spune Artiom Kamardine.

Apoi recită una dintre poeziile sale intitulată „Omoară-mă, miliție!”

În finalul textului, el spune: „Glorie Rusia Kieveană/ Noua Rusie, du-te dracului!”. El menționează statul slav medieval care acoperea parțial Ucraina și Rusia și, respectiv, proiectul imperialist al Noii Rusii de a crea un teritoriu rusesc în sudul și estul Ucrainei.

A doua zi, Artiom Kamardine a fost arestat în timpul unei percheziții la domiciliul său. Potrivit avocatului său Leonid Solovev, citat de presa rusă independentă, acesta susține că a fost bătut și violat cu o halteră în timpul arestării sale.

Canalul Telegram 112, apropiat de forțele de ordine ruse, a publicat o înregistrare video în care se vede cum tânărul în genunchi își cere scuze.

Vorbind miercuri seară în fața instanței, filmat de postul de presă independent SOTA, Kamardine a declarat că scuzele au fost obținute „sub tortură”. La audiere, acesta a apărut cu semne și cu un bandaj pe față.

Nikolai Dainko a fost arestat duminică în timp ce recita și amendat pentru „demonstrație neautorizată”. El a fost eliberat și arestat din nou luni, potrivit OVD-Info.

spot_imgspot_img