LIVE Război în Ucraina, ziua 218: Moscova se pregătește să anexeze regiunile ucrainene unde a organizat „referendumuri” / Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin / Ipotezele privind exploziile de la conductele Nord Stream

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Moscova este pe cale să anexeze părți din Ucraina, după ce a prezentat rezultatele așa-ziselor referendumuri din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, denunțate de Kiev și Ocdcident drept false, ilegale și organizate sub amenințarea armelor.

Vladimir Putin ar putea anunța curând anexarea teritoriilor ocupate din UcrainaFoto: DreamsTime

Cele mai importante informații de joi, ziua 218 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:18Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin. După șapte luni de război în Ucraina, susținerea Rusiei este din ce în ce mai subțire în comunitatea internațională.

07:13Un tribunal rus a dispus miercuri încarcerarea a trei tineri poeți care au participat la un moment artistic împotriva mobilizării pentru a lupta în Ucraina, unul dintre ei susținând că a fost violat de poliție în timpul arestării sale.

01:41Cum se explică scurgerile de gaze din Nord Stream. Diferitele ipoteze ale sabotajului

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

 • În Piața Roșie din Moscova, a fost instalată o tribună cu ecrane video gigantice, cu panouri care proclamă „Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson – Rusia!”.
 • Șeful camerei superioare a parlamentului rus a declarat că ar putea lua în considerare încorporarea celor patru regiuni pe 4 octombrie, cu trei zile înainte de cea de-a 70-a aniversare a președintelui rus Putin.
 • Locuitorii care au fugit în zonele controlate de ucraineni în ultimele zile au povestit că oamenii au fost forțați să bifeze buletinele de vot pe stradă, sub amenințarea armelor.
 • Statele Unite au anunțat că vor impune noi sancțiuni Moscovei pentru „referendumuri”, iar executivul UE a propus mai multe sancțiuni, însă cele 27 de țări membre ale blocului vor trebui să își depășească propriile divergențe pentru a le pune în aplicare.
 • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va trebui să continue să lupte până când va prelua controlul asupra întregului Donețk. Aproximativ 40% se află încă sub control ucrainean și este scena unora dintre cele mai grele lupte din război.
 • Forțele armate ucrainene au efectuat lovituri asupra forțelor ruse în patru zone din apropierea orașului Herson, ca parte a contraofensivei lor, în timp ce avioanele sale au lovit șase ținte, a declarat comandamentul de sud al forțelor Kievului.
 • Statele Unite pregătesc un nou pachet de asistență militară de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va fi anunțat în curând, au declarat oficiali americani.
 • Scurgerile de gaze masive au continuat în Marea Baltică pentru a treia zi după ce câteva explozii au perforat conductele submarine construite de Rusia și partenerii europeni.
 • Gazoductul Nord Stream 1, cândva principala rută pentru gazul rusesc către Germania, a fost deja închis, iar acum nu mai poate fi redeschis cu ușurință.
 • NATO și Uniunea Europeană au avertizat cu privire la necesitatea de a proteja infrastructura critică de „sabotaje”, dar până acum oficialii occidentali nu au indicat cine a atacat conductele.
 • Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească „imediat” Rusia.

——————

(foto articol: © Rokas Tenys | Dreamstime.com)

spot_imgspot_img