„S-a săturat!”. Premierul scoțian Nicola Sturgeon își va da demisia – BBC

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Nicola Sturgeon va demisiona miercuri din funcția de prim-ministru al Scoției, după opt ani de mandat, relatează BBC, lăsând funcția fără un succesor clar și cu problema independenței nerezolvată.

Nicola SturgeonFoto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Sturgeon a devenit liderul Partidului Național Scoțian (SNP), aflat la guvernare, după referendumul pentru independență din 2014, când țara a votat cu 55% la 45% pentru a rămâne parte a Regatului Unit, notează Reuters.

BBC citează o sursă apropiată lui Sturgeon care a declarat că aceasta „s-a săturat” să fie premier. Guvernul scoțian a refuzat să comenteze.

Ea a suferit o lovitură în noiembrie, când instanța supremă din Regatul Unit a decis că guvernul scoțian nu poate organiza un al doilea referendum fără aprobarea parlamentului britanic.

În replică, Sturgeon a declarat că va transforma următoarele alegeri generale britanice într-un referendum de facto pentru a crește presiunea asupra Westminsterului pentru a acorda un alt vot.

Sprijinul pentru independență a depășit 50% în urma deciziei Curții Supreme, dar a scăzut în ultimele luni.

Sturgeon, în vârstă de 52 de ani, a fost implicată recent și într-o dispută privind politicile referitoare la persoanele transsexuale, după ce Scoția a adoptat un proiect de lege pentru a facilita schimbarea juridică a sexului persoanelor.

Guvernul conservator al premierului Rishi Sunak a răspuns spunând că va bloca proiectul de lege, prima dată când a invocat puterea de veto asupra unei legi scoțiene, spunând că ar putea avea un impact mai amplu asupra Regatului Unit.

Scoția a fost apoi obligată să revizuiască gestionarea deținuților transsexuali și să oprească plasarea în închisori pentru femei a persoanelor transsexuale cu antecedente de violență împotriva femeilor.

spot_imgspot_img