Șah: Marele maestru Hans Niemann a trișat la cel puțin o sută de meciuri online – Raport

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Hans Niemann, marele maestru american la şah, a trişat probabil la cel puţin 100 de meciuri online, arată un raport Chess.com, citat de presa internaţională.

Hans NiemannFoto: Captura YouTube

Chess. com: Hans Niemann a trișat de cel puțin 100 de ori la meciurile de șah online

„Cred că Niemann a trişat mai mult şi recent, ceea ce nu a recunoscut public”, afirma la sfârşitul lunii septembrie Magnus Carlsen, mare maestru norvegian.

Chess.com, platformă de şah cu peste 100 de milioane de membri în întreaga lume, a confirmat în această săptămână afirmaţiile lui Carlsen.

Raportul de 72 de pagini al Chess.com, bazat pe analiza meciurilor, performanţe, comportamentul de la meciuri şi diverse metode de detectare, arată că până în 2020 Niemann a „primit probabil asistenţă ilegală la peste 100 de meciuri online”, inclusiv la meciuri la care erau în joc premii în bani, notează The Guardian.

L’Equipe scrie că unul dintre meciuri a fost cel cu vicecampionul mondial rus Ian Nepomniachtchi, care în septembrie, la Sinquefield Cup, a cerut ca organizatorii să îmbunătăţească măsurile de supraveghere când a aflat că Niemann urma să participe.

În baza datelor analizate, Chess.com consideră progresul americanului, care a devenit mare maestru în ianuarie 2021, „extraordinar din punct de vedere statistic” şi superior progreselor pe care le-au avut genii din şah ca Bobby Fischer sau Magnus Carlsen.

Totuşi, Chess.com precizează că nu există elemente prin care să demonstreze că Niemann a trişat la meciurile „faţă în faţă” şi a făcut un apel către federaţia internaţională să aprofundeze ancheta cu privire la Hans Niemann, relatează News.ro.

Niemann a recunoscut până acum că a trişat la două meciuri, când avea 12 ani şi când avea 16 ani. Acum, marele maestru are 19 ani.

spot_imgspot_img