Scapă de dureri inutile. Îți divulgăm toate secretele despre extracția molarilor de minte

Scapă de dureri inutile. Îți divulgăm toate secretele despre extracția molarilor de minte 

Molarii de minte (în popor numiți măsele de minte) sunt dinți ”suplimentari”, care erup frecvent la vârsta matură și, contrar credințelor populare, nu aduc înțelepciune. În schimb, pot veni la pachet cu multe probleme de sănătate. De la carii complicate la abcese și înghesuiri dentare, ajungând chiar și la fracturi în osul de suport – toate complicațiile ce însoțesc frecvent apariția molarilor de minte putând fi evitate printr-o extracție efectuată la timp.

Dacă vrei să scapi de dureri inutile, citește în continuare, vei descoperi toate secretele despre extracția molarilor de minte.

Ce investigații se fac pentru extracția unei măsele de minte?

Inspecția este cea mai importantă parte a pregătirii de intervenție. Stomatologul trebuie să stabilească dacă molarul de minte a erupt complet, dacă poziționarea sa este, într-adevăr, vicioasă și cât de complexă va fi intervenția. Ca măsură adițională, medicul stomatolog va recomanda o radiografie dentară, astfel încât să stabilească exact poziția rădăcinilor, precum și interacțiunea cu molarul adiacent.

Extracția măselei de minte doare? Ce tip de anestezie este folosită mai frecvent pentru o extracție dentară?

În general, extracțiile dentare pot fi simple sau chirurgicale. Primul tip se referă la dinții deja complet erupți, în timp ce extracția chirurgicală se referă la molarii de minte parțial incluși, complet incluși sau pentru resturile radiculare cu anatomie sau poziționare mai complicată.

Un dentist bun va recomanda o anestezie locală, adaptată nevoilor pacientului, în funcție de asociere sau nu, și a problemelor de sănătate generală. 

Așadar, cu o anestezie bine adaptată, extracția măselei de minte NU doare. În perioada de recuperare, până la îndepărtarea suturilor (la 7-10 zile), poate fi prezent un anumit nivel de disconfort, dar un medic stomatolog cu experiență va recomanda tratamentul potrivit pentru perioada de recuperare (analgezice, posibil antibiotice).

Cât costă o extracție de măsea?

Cu cât mai puține complicații se asociază, cu atât mai puțin costă o extracție de măsea. La clinica Dentarbre din București, de exemplu, poți beneficia de următoarele prețuri:

  • extracție molar de minte: 200 – 350 lei
  • extracție molar de minte semi-inclus: 300 – 400 lei
  • extracție molar de minte total inclus: 450 – 500 lei

Dacă au apărut deja anumite complicații din cauza molarilor de minte (distrucție dentară, chisturi, abcese), la tratament se pot suma:

  • incizie și drenaj abces: 100 lei
  • extracție resturi radiculare monoradiculari: 100 lei
  • extracție resturi radiculare pluriradiculari: 200 lei
  • chistectomie: 500 lei

Evident, fiecare caz este individual și, doar la vizita propriu-zisă, stomatologul îți poate spune concret cât va costa tratamentul dentar, dar cert este faptul că vizitele profilactice cresc șansa unui tratament mai ieftin, deoarece se intervine prompt.

Ce recomandă stomatologii după extracția măselei de minte? 

În caz de mici sângerări imediat după extracție

Ține strâns în gură compresa pusă de stomatolog timp de o oră. În acest interval, evită să miști compresa de la locul ei, să exerciți presiune cu degetele sau limba, să vorbești, să scuipi, să clătești, să fumezi și să bei cu paiul, pentru că toate acestea pot afecta cheagul format și astfel pot să apară complicații în procesul fiziologic de vindecare. Trebuie evitată orice sursă de căldură în dreptul feței: mâna lipită de obraz, soarele, baia fierbinte, compresele calde etc. Nu este recomandat somnul cu fața pe partea cu intervenția, este interzis somnul cu comprese în gură.

În caz de inflamare nesemnificativă

Deformarea temporară a zonei, însoțită sau nu o de învinețire, este o reacție normală după extracția măselei de minte. În primele 24 de ore este indicată aplicarea pe zona afectată a unui prișniț rece (gheață) timp de 15-20 minute, alternând cu pauze de 15-20 minute. Simptomele scad în câteva zile. 

În caz de semne de infecție

Anunță imediat medicul stomatolog sau prezintă-te direct la cabinetul dentar unde ai făcut extracția, dacă apar unele reacții adverse (vomă, puroi, temperatură ridicată). 

Recomandări pentru igiena orală corectă după extracția măselei de minte

Nu clăti și nu spăla dinții în primele 24-48 ore după intervenție, deoarece se poate rupe

cheagul și astfel poate să apară hemoragia. Igienizarea personală se reia după 24 ore. Spală normal restul dinților, iar pentru zona operată evită periajul excesiv și clătește ușor mai ales după mese și înaintea somnului. Dacă stomatologul a prescris, poate fi folosită apă de gură cu clorhexidină (nu mai mult de 2 săptămâni) și/sau dușul oral.

Pentru mai multe detalii, te poți adresa direct la clinica stomatologică Dentarbre, amplasată pe adresa: Colentina, nr. 16, Bl. A1 (Orhideea), Complex Rose Garden, Sector 2, București. Te poți programa la numerele de telefon: +40 78 78 777 99 sau +40 76 257 33 98.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *