Schimbare de paradigmă în industria parfumurilor

Bergamota, rozmarinul, trandafirul, lămâia, lemnul, vanilia… sunt unele dintre cele mai comune componente în parfumerie. Clienții aleg una sau alta din diferite motive: de la gusturile personale, memoria olfactivă sau tendințele stabilite de industria modei și a cosmeticelor până la preferințele fiecărui moment istoric și cultural.
Astfel, impulsionată de cerințele societății actuale, lumea parfumeriei a luat o turnură radicală în ultimii ani. Trăim într-o epocă mai angajată, care fuge de stereotipuri și este înclinată spre produse cu care oamenii se pot identifica fără ca cineva să se simtă exclus. Astăzi, de exemplu, sunt la modă edițiile de parfum asociate unor concepte precum eco-friendly sau incluziv.
În timp ce există o industrie care încă alege segmentarea între parfumurile masculine și cele feminine, există o schimbare tot mai mare de mentalitate în ceea ce privește percepția și exprimarea genului. Mai degrabă decât no-gender, putem vorbi de o tendință gender-fluid care, atunci când alege un parfum, îmbrățișează mai multe posibilități ca răspuns la incluziune, egalitate și libertate a sexelor. Aceste schimbări se aplică și materiilor prime, astfel încât, de ani de zile, trandafirul nu mai este folosit doar în parfumurile pentru femei și nici lavanda numai în parfumurile pentru bărbați.
Pe Emag gasesti parfumuri arabesti la preturi speciale, descoperiti gama completa de parfumuri!
Arta este universală și, în același mod în care un bărbat sau o femeie se poate bucura de o carte sau de un tablou, ar fi ciudat ca un bărbat și o femeie să nu se poată bucura de același parfum. La curtea regelui Ludovic al XIV-lea, bărbații foloseau apă de trandafiri, iar femeile doar un amestec de pudră. Până în 1868, când crearea unei molecule sintetice numite cumarină a revoluționat parfumeria. Bărbații s-au îndrăgostit de notele lemnoase, de levănțică și de citrice. Apoi, femeile s-au orientat către acorduri florale și fructate (căpșuni, piersici) și, mai târziu, către aldehide. Aceasta a fost nașterea parfumeriei selective, cu separarea sexelor, care nu exista la început. Mai mult de un secol mai târziu, în 1994, Calvin Klein a fost un vizionar cu lansarea One, care a făcut istorie ca primul parfum unisex în care barierele erau invizibile la toate nivelurile. Acest lucru a deschis ușa către alte propuneri pragmatice și neutre, care astăzi evită orice stereotip, cum ar fi un ambalaj roz sau o sticlă neagră.
Parfumuri arăbești, parfumuri damă emag.ro
Există, însă, încă, diferențe culturale care sunt foarte influente în sectorul parfumeriei și care provoacă disparități geografice în cadrul pieței. În țările arabe, aceștia sunt atrași de parfumuri complet diferite de ale europenilor: lemnoase, patchouli și foarte intense. În Orientul Mijlociu, bărbații aleg parfumuri florale care sunt stratificate și care, în combinație cu pH-ul propriu fiecăruia, dau rezultate minunate. La polul opus, îi avem pe japonezi, care nu se parfumează aproape deloc, pentru a nu deranja, și cărora le plac aromele de pădure. Iar în Franța, Anglia sau Statele Unite ale Americii, se optează întotdeauna pentru buchete de trandafiri sau de flori. Parfumeria de astăzi este angajată în favoarea diversității, eliminând etichetele. Nu există limite. Astăzi, totul este permis.
Contrapunctul acestei lipse de limite în ceea ce privește genul este preocuparea pentru mediu și respectul pentru natură. Acest lucru a determinat industria să se concentreze asupra utilizării de materii prime durabile, să folosească materiale reciclabile pentru ambalajele sale și să conceapă sticle reîncărcabile. În plus, notele care urmează această tendință tind să evoce natura – minerale, citrice, verdeață, grădini înflorite – precum și liniștea – moscuri, păduri cremoase precum lemnul de santal sau note dulci precum vanilia sau boabele de tonka.