Scutul polonez de apărare împotriva rachetelor balistice, unitatea „soră” cu Deveselu, este gata de misiune – NATO

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Scutul antirachetă de la Redzikowo, Polonia, Foto: Adam Warzawa / PAP / Profimedia

Scutul antirachetă de la Redzikowo, Polonia, Foto: Adam Warzawa / PAP / Profimedia

O nouă bază americană de apărare aeriană din nordul Poloniei, concepută pentru a detecta și intercepta atacurile cu rachete balistice ca parte a unui scut antirachetă mai larg al NATO, este gata de misiune, a anunțat miercuri alianța militară occidentală, potrivit Reuters.

Vorbind în marja unui summit NATO la Washington, șeful alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că pregătirea bazei este un pas important pentru securitatea transatlantică în fața unei amenințări în creștere reprezentată de rachetele balistice.

„Ca alianță defensivă, nu putem ignora această amenințare. Apărarea antirachetă este un element esențial pentru sarcina principală a NATO de apărare colectivă”, a adăugat el, menționând că rachetele balistice au fost utilizate pe scară largă în conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Sistemul, denumit Aegis Ashore, are baza în orașul Redzikowo din nordul Poloniei și este capabil să intercepteze rachete balistice cu rază scurtă și intermediară, potrivit NATO.

Scutul aliat de apărare antirachetă este menit să protejeze cetățenii, teritoriul și forțele europene împotriva atacurilor cu rachete balistice.

Alte elemente-cheie ale scutului includ o a doua locație Aegis Ashore în România, împreună cu distrugătoare ale marinei americane cu baza în portul spaniol Rota și un radar de avertizare timpurie situat în orașul turc Kurecik.

NATO spune că Aegis Ashore este pur defensiv. Aproximativ 200 de militari sunt staționați la cele două baze de interceptare din Polonia și România, baza din Deveselu fiind operațională din 2016.

spot_imgspot_img