Se rupe coaliția de guvernare? Care este motivul major de neînțelegeri între PNL, UDMR și USR PLUS – Capital

Se rupe coaliția de guvernare? Desființarea SIIJ rămâne piatra de moară legată de gâtul Guvernului, în condițiile neînțelegerilor dintre cele trei partide.

Iar vicepremierul Dan Barna nu exclude o rupere o coaliției, dacă diferențele pe acest subiect nu vor fi lămurite.

Se rupe coaliția de guvernare? Premierul Florin Cîțu se spală pe mâini

Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, referindu-se la neînţelegerile din coaliţie pe tema desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţunilor din Justiţie (SIIJ), că ”Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment”.

Florin Cîţu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă consideră că se poate rupe coaliţia din cauza neînţelegerilor pe tema desfiinţării (SIIJ) şi a afirmat: ”Aceste lucruri trebuie discutate acum şi soluţia trebuie găsită în Parlamentul României. Guvernul României a adoptat un proiect de lege prin care a desfiinţat SIIJ.

Ministerul Justiţiei trebuie să susţină Parlamentul şi coaliţia să găsească o soluţie ca să trecem peste acest moment”.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că se poate rupe coaliţia de guvernare din cauza nerespectării obligaţiilor asumate în domeniul Justiţiei.

Întrebat, duminică, la Prima TV, dacă se poate rupe coaliţia din cauza Secţiei speciale, Stelian Ion a răspuns: ”Doar din cauza Secţiei speciale, acum, nu aş putea spune foarte clar, dar se poate rupe categoric pe nerespectarea obligaţiilor pe care ni le-am asumat pe Justiţie”.

Linia roșie trasată de Dan Barna

La rândul său, întrebat dacă e posibil să se rupă coaliţia de guvernare, vicepremierul Dan Barna a declarat că orice este posibil în politică, însă rămâne optimist că liderii coaliţiei vor găsi soluţii şi consens privind desfiinţarea SIIJ.

El a adăugat că linia roşie peste care USR PLUS nu va putea trece este atunci când vor fi decizii asumate în interiorul coaliţiei care sunt opuse programului de guvernare.

”E clar că suntem în faţa unei negocieri foarte complicate. Obiectivul din punctul meu de vedere şi al şedinţei de coaliţie de astăzi va fi tot acesta de a încerca să găsim o soluţie de deblocare a SIIJ.

Vom vedea dacă vom ajunge la un consens. (…) În politică orice este posibil. Ştim asta de 30 de ani în România. Până în momentul faţă această coaliţie a arătat că avut înţelepciunea şi capacitatea de a găsi soluţii la problemele care au apărut până la acest moment şi eu rămân în continuare optimist că vom găsi o soluţie pentru ca desfiinţarea SIIJ să devină o realitate şi nu doar un simulacru de schimbare a plăcuţei pe uşă.

Dacă pe chestiunea de calendar sunt discuţii unde putem fi toleranţi, linia roşie e asumarea unor decizii în contra programului de guvernare. Vom avea o problemă în momentul când vor fi decizii în contra programului de guvernare.

Este o formă susţinută şi validată de Comisia de la Veneţia şi tocmai din această perspectivă vom continua discuţiile în coaliţie”, a afirmat Dan Barna, la finalul şedinţei USR PLUS de luni.

”Este un lucru de neacceptat”

Chestionat cum îi va convinge pe partenerii de guvernare de la UDMR să renunţe la acel amendament la proiectul de desfiinţare a SIIJ, Dan Barna a răspuns: „Am analizat împreună cu colegii din Biroul Naţional toate variantele posibile.

Concluzia este foarte clară – ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic prin care mutăm SIIJ la Parchetul General, dar rămâne tot o Secţie specială dedicată magistraţilor este de neacceptat şi atâta timp cât nu găsim în coaliţie o soluţie, o sesiune extraordinară este din punctul nostru de vedere nefuncţională.

Ori nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca şi glumă, prin care în loc să desfiinţăm SIIJ pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă şi adresa de pe cartea de vizită şi mutăm o secţie dedicată magistraţilor la Parchetul General. Este un lucru de neacceptat.

În momentul de faţă cu privire la SIIJ avem toate argumentele politice şi juridice şi de la Comisia de la Veneţia prin care se spune foarte clar că un astfel de instrument sabotează funcţionarea justiţiei.

Propunerea UDMR nu face decât să mute adresa şi e un lucru pe care nici Parchetul General nu şi-l doreşte”, a spus Barna, potrivit news.ro.

Sursa FOTO: Capital.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *