Se schimbă harta Europei! Vor apărea noi țări în Uniunea Europeană – Capital

Ungaria a transmis luni că va continua să sprijine aderarea Albaniei la Uniunea Europeană. Motivul ar fi acela că integrarea europeană a Balcanilor de Vest este o problemă de securitate europeană. Anunțul a fost făcut luni de preşedintele Ungariei, Viktor Orban, în urma unei discuții cu omologul său albanez, la Budapesta, scrie Agerpres.

Președintele Ungariei, promisiuni pentru Albania

János Áder, președintele maghiar, l-a primit pe preşedintele Republicii Albania, Ilir Meta, la Palatul “Sándor”. Liderul de stat a subliniat că, în ultimul an şi jumătate, aceeaşi criză a afectat cele două state, acestea fiind nevoite să facă faţă dificultăţilor provocate de pandemie. Acum, însă, în ambele ţări, restricţiile stricte au putut fi ridicate, iar viaţa a revenit la normal. Acesta a vorbit despre oportunităţi de cooperare economică în domenii precum dezvoltarea forţelor armate, aprovizionarea cu energie şi gestionarea apei.

Albania și Ungaria, membre NATO

De asemenea, liderii de stat a vorbit şi despre schimbările climatice care afectează ambele ţări. Profitând de caracteristicile sale geografice, Albania şi-a clădit resursele de energie pe hidroenergetică, dar fluxurile de apă ale râurilor devin din ce în ce mai sporadice făcând nesigură producţia de energie electrică. Prin urmare, Albania trebuie să caute și alte resurse, iar cele două ţări intenţionează să construiască împreună o centrală fotovoltaică de 10 megawaţi.

Sprijin pentru Albania să adere la UE

Ilir Meta a mulţumit Ungariei pentru sprijinul oferit ţării sale privind integrarea în UE şi a declarat că Ungaria este un partener important pentru întreaga regiune a Balcanilor de Vest. Preşedintele Albaniei a salutat faptul că Ungaria înţelege situaţia din zonă şi a solicitat grăbirea procesului de integrare.

Merkel vrea de asemenea Balcanii în UE

Cancelarul german Angela Merkel a vorbit luni despre dorința ca cele şase ţări din Balcanii de Vest vor deveni membre ale Uniunii Europene din motive strategice.

“Este în interesul Uniunii Europene ca acest proces să avanseze”, a declarat Angela Merkel.

Cancelarul german a vorbit despre Balcanii de Vest, făcând aluzie la influenţa Rusiei şi Chinei în regiune, dar fără a le numi.

La conferinţă au participat premierii din Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Kosovo, precum şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

“Prioritatea noastră este să accelerăm agenda extinderii în regiune şi să ne sprijinim partenerii din Balcanii de Vest în munca lor de a realiza reformele necesare pentru a avansa pe drumul european”, a transmis și Ursula von der Leyen.

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *