Senatul a dat undă verde pentru majorarea indemnizaților demnitarilor / Senatorii și-au votat salarii mai mari deși Curtea Constituțională a respins două proiecte de lege cu același scop

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Senatul a adoptat, miercuri, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Este vorba de indemnizațiile parlamentarilor, primariilor, președințiilor de consilii județene și locale precum și funcționarii publici care îi deservesc pe aceștia.

plen Parlament Foto: AGERPRES

Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR) senatorii au dat undă verde majorărilor chiar în ziua în care Curtea Constituțională, la sesizarea USR, a declarat neconstituționale două proiecte de legi care aveau același scop și anume creșterea salariile demnitarilor .

Senatorii din Coaliția PSD-PNL-UDMR au modificat ordonanța 115/2022, în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indmenizațiile acestora. Mai exact, la propunerea senatorilor UDMR, Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite) vor crește de la 1 noiembrie 2022. Concret, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.

De asemenea, prin amendamentul UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de muncă, vor crește cu 25% și salariile și sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislatic și Administrației Prezidențiale.

Articolul se actualizează

spot_imgspot_img