Simptome si mituri ale sindromului de tunel carpian

Operatie sindrom de tunel carpian

​Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o afectiune ce apare din cauza comprimarii nervului median atunci cand acesta trece prin tunelul carpian aflat in incheietura mainii. Nervul median ofera functii senzoriale degetelor 1, 2, 3 si ½ din 4 si controleaza miscarea unora dintre muschii mainii.

Acest nerv pleaca de la maduva spinarii in jos pe brat, apoi prin tunelul carpian – un pasaj ingust in incheietura mainii, cu spatiu suficient pentru tendoanele si nervii care trec prin el. Cand tendoanele se irita sau se inflameaza, spatiul din tunelul carpian se reduce, fapt ce cauzeaza comprimarea nervului median.

​Care sunt simptomele sindromului de tunel carpian?

Istoricul pacientului este adesea mai important decat examinarea fizica in diagnosticarea sindromului de tunel carpian (STC).

Printre cele mai frecvente simptome pe care le semnalizeaza pacientii sunt amorteala si furnicaturile in primele 4 degete ale mainii afectate. Deseori, pacientii observa ca mainile lor amortesc sau ca lucrurile le aluneca dintre degete (pierderea aderentei, caderea lucrurilor).

Simptomele sunt de obicei intermitente si sunt asociate cu anumite activitati (de exemplu, conducerea vehiculelor, cititul unei carti, crosetarea, cantatul la pian sau la chitara, etc.).

Simptomele nocturne care perturba somnul sunt destul de specifice sindromului de tunel carpian, mai ales daca aceste simptome dispar odata cu scuturarea mainii / incheieturii mainii.

STC bilateral este comun, desi mana dominanta este, de obicei, afectata mai intai si mai sever decat cealalta mana.

Amorteala si furnicaturile sunt localizate la nivelul primelor 3 degete si la jumatatea degetului 4. Aceste simptome pot fi insotite de durere, in special la pacientii cu STC in stadiu avansat. Amorteala existenta predominant in al cincelea deget sau care se extinde pana in dosul mainii (partea din afara a mainii) ar trebui sa sugereze alte diagnostice.

Un numar surprinzator de pacienti cu sindrom de tunel carpian sunt incapabili sa-si localizeze simptomele (de exemplu, isi simt intreaga mana / intregul brat amortit). Aceasta amorteala generalizata poate indica existenta altor afectiuni, dar nu exclude STC din diagnostic.

​Cum se pune diagnosticul in sindromul de tunel carpian?

Medicul specialist in chirurgia mainii este cel care se ocupa de diagnosticarea si tratarea sindromului de tunel carpian. Pe baza unui examen clinic si a explorarilor paraclinice, medicul va stabili metoda cea mai adecvata de tratament, va executa interventia chirurgicala daca aceasta este necesara, va coordona tratamentele secundare si va urmari recuperarea postoperatorie.

In cadrul examinarii paraclinice, medicul va recomanda teste electromagnetice asupra nervilor, acestea reprezentand cel mai bun mod de a diagnostica sindromul de tunel carpian. Testele electromagnetice stimuleaza muschii si nervii din mana pentru a vedea cat de bine functioneaza.

​Cum se trateaza sindromul de tunel carpian?

Tratamentul va depinde de simptomele, varsta si de starea generala de sanatate a pacientului. Dar, in primul rand, va depinde de cat de grava este afectiunea.

Acesta poate include:

  • purtarea unei orteze care imobilizeaza incheietura mainii in pozitie functionala. Acest lucru ajuta la usurarea compresiei nervilor din interiorul tunelului carpian;
  • medicamente cu rol antiinflamator (corticosteroizi);
  • fiziokinetoterapie;
  • interventia chirurgicala. Aceasta este necesara in cazul pacientilor cu STC mediu sau grav si presupune sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers, obtinandu-se astfel marirea calibrului canalului.

Pe

pot fi descoperite mai multe detalii despre sindromul de tunel carpian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *