Slovenia și-a modificat Codul Penal pentru a redefini consimțământul sexual: „Un pas enorm către egalitatea formală”, afirmă promotorii justiției sociale – International

Parlamentul sloven a adoptat mai multe amendamente la Codul Penal care redefinesc consimțământul sexual în linie cu conceptul de „doar da înseamnă da”, relatează Euractiv.

Modificarea este una majoră pentru legislația din această țară unde până acum doar folosirea coerciției fizice sau a unor amenințări grave erau considerate viol.

Amendamentele adoptate pe 5 iunie vin după doi ani și jumătate de dezbateri uneori tensionate care au fost declanșate de un caz de viol în care atacatorul a fost acuzat doar de coerciție în loc de viol deoarece victima era inconștientă și incapabilă să îi reziste.

Cazul a energizat mișcarea #MeToo din Slovenia și a dus la coagularea unei campanii puternice la firul ierbii care ocazional s-a confruntat cu guvernul din cauza reticenței acestuia de a implementa o schimbare văzută de mulți ca fiind prea radicală.

Institutul 8 martie, un ONG feminist care a fost în fruntea mișcării, a început chiar să strângă semnături pentru demararea unei inițiative cetățenești care să schimbe legea, moment în care guvernul a decis să își prezinte propria versiune de proiect.

Darja Zaviršek, șefa Catedrei de Justiție Socială și Incluziune din cadrul Facultății de Asistență Socială a Universității Ljubljana a descris modificarea legislativă ca fiind „un pas enorm către egalitatea formală dintre bărbați și femei” care va duce la o nouă înțelegere privind relațiile umane.

Citește și:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *