SUA presează Israelul să elaboreze o strategie pentru scenariul în care ar răsturna regimul Hamas din Gaza

0

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a făcut presiuni în privat asupra Israelului în ultimele zile pentru a-şi elabora o strategie concretă pentru scenariul în care îşi va îndeplini obiectivul declarat de a răsturna conducerea Hamas în Gaza, au declarat un oficial american şi un oficial israelian pentru The Times of Israel.

Tanc israelian în zona de graniță cu GazaFoto: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

Premierul Benjamin Netanyahu şi cercul său de apropiaţi au spus omologilor lor americani că Israelul nu a elaborat încă o astfel de strategie şi că se concentrează mai mult asupra obiectivului imediat de înlăturare a Hamas de la putere în Gaza, afirmă oficialul american, citează News.ro.

„Nu ne gândim acum la ce se va întâmpla a doua zi după război… Trebuie să câştigăm acest război şi acesta este singurul lucru pe care ne concentrăm”, a declarat duminică la CNN ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan.

Oficialul american care a vorbit cu The Times of Israel avertizează în privinţa acestei abordări. El a spus că în lipsa unei strategii care să stabilească cine va controla Fâşia Gaza, dacă şi când Hamas va fi înlăturat, este mai probabil ca armata israeliană să se împotmolească în Gaza pe termen nelimitat, în ciuda faptului că Israelul insistă că nu doreşte să recucerească enclava.

Pe de altă parte, un oficial israelian a declarat pentru The Times of Israel că preşedintele Partidului Unităţii Naţionale, Benny Gantz, şi colegul său de facţiune, Gadi Eisenkot, au cerut crearea unei strategii de ieşire din Gaza în momentul în care au acceptat să intre în guvernul de uniune de urgenţă şi au însărcinat deja o comisie cu elaborarea acesteia.

Secretarul de stat american Antony Blinken a venit luni pentru a doua oară în Israel în decurs de câteva zile, după un maraton diplomatic în regiune, şi a avut întâlniri inclusiv cu membrii cabinetului de război al guvernului israelian.(News.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *