SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania condamnă în comun accelerarea producţiei de uraniu îmbogăţit a Iranului

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Germania au condamnat joi într-o declaraţie comună accelerarea de către Iran a producţiei de uraniu îmbogăţit, confirmată de un raport publicat marţi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), informează France Presse, potrivit Agerpres.

Steagurile Iran și SUA Foto: Bildagentur-online/Ohde / Alamy / Alamy / Profimedia

„Condamnăm această măsură care agravează şi mai mult escaladarea continuă a programului nuclear iranian”, se arată în declaraţia comună a celor patru ţări, care subliniază că „producţia de uraniu înalt îmbogăţit a Iranului nu are nicio justificare civilă credibilă”.

Potrivit AIEA, Iranul „a sporit producţia de uraniu îmbogăţit pe parcursul ultimelor săptămâni, după ce încetinise ritmul de la jumătatea anului 2023”.

„Aceste fapte constituie un pas în direcţia greşită din partea Iranului, ce are drept consecinţă triplarea producţiei sale lunare de uraniu îmbogăţit la 60%”, remarcă Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Germania în declaraţia lor, care acuză Teheranul de „comportament iresponsabil într-un context regional tensionat”.

De partea sa, Iranul afirmă că nu există „nimic nou” în raportul AIEA. „Noi producem aceeaşi (rată de) îmbogăţire la 60%. Nu am schimbat nimic şi nu am dezvoltat noi capacităţi”, a declarat şeful Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, (OIEA), Mohammad Eslami.

Pentru a produce o bombă nucleară, uraniul trebuie îmbogăţit la 90%, ceea ce Iranul nu a făcut deocamdată, dar se apropie şi ţările occidentale sunt îngrijorate de progresul rapid al Teheranului în domeniu. Iranul insistă că programul său nuclear este paşnic şi că nu urmăreşte să se doteze cu arma nucleară.

După retragerea SUA din acordul nuclear decisă în 2018 de fostul preşedinte american Donald Trump şi reinstituirea sancţiunilor americane împotriva Teheranului, acesta şi-a diminuat treptat angajamentele asumate în acel acord încheiat în 2015 şi care stabilea pentru Iran obligaţia de a îmbogăţi uraniul la maxim 3,67%

spot_imgspot_img