Statele Unite au devenit „de-a lungul lunilor” „din ce în ce mai îngrijorate” de eventualitatea unui potențial atac nuclear al Rusiei în contextul războiului din Ucraina, a declarat miercuri un consilier de la Casa Albă, relatează AFP.
John KirbyFoto: – / Shutterstock Editorial / Profimedia
„Monitorizăm acest lucru cât putem de bine”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională.
El a fost întrebat despre un articol din New York Times potrivit căruia militari ruși de rand înalt au discutat recent când și cum să folosească armele nucleare în Ucraina.
Casa Albă, însă, a spus că nu are niciun indiciu despre pregătiri concrete ale Rusiei în această direcție.
Joe Biden a estimat recent că lumea se confruntă pentru prima dată de la Războiul Rece cu riscul unui „Armaghedon”, adică al unei „apocalipse nucleare”.
Liderii militari ruși discută când și cum ar folosi Moscova arma nucleară tactică
Lideri militari ruși au participat recent la o discuție, la care nu ar fi luat parte și Vladimir Putin, despre momentul și modalitatea în care Moscova ar putea folosi o armă nucleară tactică în Ucraina.
Informațiile despre aceste discuții au fost vehiculate în interiorul administrației americane la jumătatea lunii octombrie.
Directorul CIA, William J. Burns, declara însă că „potențiala disperare” a lui Putin de a obține o victorie în Ucraina și eșecurile din război ar putea determina Rusia să folosească o astfel de armă de distrugere în masă.
Rusia spune că Occidentul trebuie să înceteze „încurajarea provocărilor” pentru a evita dezastrul nuclear
Rusia a declarat miercuri că evitarea unei confruntări nucleare între puterile nucleare ale lumii este prima sa prioritate, dar a acuzat Occidentul că „încurajează provocările cu arme de distrugere în masă”, relatează Reuters.
Capitalele occidentale au spus că Moscova este în spatele unei intensificări a retoricii nucleare de când Rusia a invadat Ucraina în februarie – cel mai recent, acuzând în mod repetat Kievul că plănuiește să folosească o „bombă murdară” fără a oferi dovezi. Kievul a negat că ar avea un astfel de plan.
Ministerul rus de Externe a spus că se teme că cele cinci puteri nucleare se clatină „în pragul unui conflict armat direct” și că Occidentul trebuie să înceteze „încurajarea provocărilor cu arme de distrugere în masă, care pot duce la consecințe catastrofale”.
„Suntem ferm convinși că în situația actuala, care este complicată și turbulentă, cauzată de acțiuni iresponsabile și insolente care vizează subminarea securității noastre naționale, sarcina cea mai imediată este evitarea oricărei ciocniri militare a puterilor nucleare”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Moscova a declarat că susține o declarație comună emisă împreună cu Statele Unite, China, Marea Britanie și Franța în ianuarie, prin care își afirmă responsabilitatea comună pentru evitarea unui război nuclear.