SUA solicită Consiliului de Securitate al ONU să condamne ofensiva Hamas

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Statele Unite au făcut apel duminică la toţi membrii Consiliului de Securitate al ONU, reunit de urgenţă, pentru o condamnare fermă a ofensivei organizaţiei palestiniene Hamas împotriva Israelului, transmite AFP.

Demonstranți palestinieniFoto: John Lamparski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Sperăm că toţi membrii Consiliului vor condamna cu fermitate ceea ce s-a întâmplat” în Israel, a declarat reporterilor adjunctul ambasadorului SUA, Robert Wood, chiar înainte de reuniunea cu uşile închise a Consiliului.

„Sperăm să auzim din partea altor membri ai Consiliului o condamnare fermă a acestor acte teroriste odioase comise împotriva poporului israelian şi a guvernului acestuia”, a adăugat el, menţionând că, în acest stadiu, nu se pune problema unei declaraţii a Consiliului.

Conform unor surse diplomatice, membrii Consiliului iau în considerare emiterea unei declaraţii comune, dar discuţiile sunt dificile.

Ambasadorul chinez Zhang Jun a declarat că ţara sa este „în favoarea” unei declaraţii a Consiliului.”Condamnăm toate atacurile împotriva civililor”, a declarat el, insistând, în acelaşi timp, asupra necesităţii revenirii la un proces de pace pentru a obţine o soluţie cu două state.

Israelul are o singură solicitare pentru Consiliul de Securitate al ONU, a declarat ambasadorul israelian Gilad Erdan.”Crimele de război ale Hamas trebuie condamnate fără echivoc, aceste atrocităţi inimaginabile trebuie condamnate”.”Israelul trebuie să primească sprijin neclintit pentru a se apăra”, a adăugat el.

„Din păcate, pentru anumite mass-media şi politicieni, istoria începe doar când israelienii sunt ucişi”, a răspuns ambasadorul palestinian Ryiad Mansour, care reprezintă Autoritatea Palestiniană.”Nu vom accepta niciodată o retorică care ne denigrează umanitatea şi ne neagă drepturile, retorică care ignoră ocuparea pământului nostru şi opresiunea poporului nostru”, a adăugat el.”Acum nu este momentul să permitem Israelului să persistă în alegerile sale teribile. A sosit timpul să îi spunem Israelului să schimbe traiectoria şi că există o cale spre pace în care nici palestinienii şi nici israelienii nu sunt ucişi”.

Consiliul de Securitate, care este în mod obişnuit împărţit pe acest dosar, a denunţat în ianuarie colonizările israeliene din teritoriile palestiniene, considerând că acestea pun în pericol soluţia celor două state. A fost prima decizie a Consiliului cu privire la această problematică în ultimii şase ani.

În decembrie 2016, pentru prima dată din 1979, Consiliul a cerut Israelului să oprească colonizarea în teritoriile palestiniene. Cu câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului preşedintelui american Barack Obama, Statele Unite nu şi-au folosit dreptul de veto, deşi au susţinut întotdeauna Israelul până atunci în acest dosar şi au continuat să o facă ulterior.

spot_imgspot_img