SUA: Trei activiști de extremă-dreapta, condamnați pentru că au încercat să-l răpească pe guvernatorul statului Michigan

0

Trei activiști de extremă-dreapta acuzați în Statele Unite că au plănuit răpirea guvernatorului democrat al statului Michigan au fost condamnați miercuri pentru “terorism intern”, potrivit AFP.

Donald Trump in MichiganFoto: Captura YouTube

Alți doi activiști de extremă-dreapta au fost condamnați în urmă cu două luni pentru că au complotat să o răpească pe guvernatoarea Gretchen Whitmer din cauza restricțiilor anti-covid pe care aceasta le impusese în statul nordic.

Joseph Morrison, Paul Bellar și Pete Musico – toți originari din Michigan și descriși ca fiind membri ai miliției de extremă dreapta Wolverine Watchmen – riscă până la 20 de ani de închisoare și o amendă de 20.000 de dolari, a anunțat într-o declarație procurorul general al statului Michigan, Dana Nessel. Sentința este programată pentru data de 15 decembrie 2022.

„Astăzi, trei inculpați au fost condamnați pentru susținere materială a terorismului, apartenență la o bandă și posesie de armă la comiterea unei infracțiuni în sprijinul unei conspirații pentru a mă răpi și a mă ucide”, a declarat democrata Gretchen Whitmer pe Twitter imediat după decizia procurorului general.

Complotul de răpire a guvernatorului – despre care biroul Danei Nessel a spus că includea și incitarea la un război civil în Statele Unite – a provocat un scandal național atunci când a fost dezvăluit cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 2020.

„Atacurile teroriste și focurile de armă nu sunt acte spontane, ci sunt rezultatul planificării, al complotului și al acumulării de resurse pentru acte violente”, a comentat Dana Nessel.

În 2020, arestarea acestor activiști a ilustrat amenințarea tot mai mare reprezentată de milițiile radicale de dreapta, care a fost apoi confirmată în timpul asaltului asupra Capitoliului de la Washington, la 6 ianuarie 2021, la care au participat membri ai unor grupări precum Oath Keepers sau Proud Boys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *