Te intereseaza subiectul masini electrice? Iata ce trebuie sa stii despre statii de incarcare electrice

Pentru ca din ce in ce mai multi conducatori auto opteaza pentru o masina electrica sau hibrid, necesitatea gasirii sau investirii in statii de incarcare electrice in Romania este foarte pregnanata. Reteaua de incarcare pentru masini electrice din tara se indreapta spre faza de iesire din pionierat, acest lucru fiind o realitate pentru ca in toate orasele importante din tara exista minim cateva puncte de incarcare de putere medie si o statie de incarcare rapida.

Primul punct de incarcare pentru masini electrice in tara – punctul cel mai important din istoria instalarii de statii de incarcare electrica din Romania

Una din primele statii de incarcare electrica din Romania a fost inaugurat in anul 2011 la data de 22.06 la sediul Transelectrica, in apropierea Pietei Unirii din capitala. De fapt, statia de incarcare nu era altceva decat o priza de 230 V si 16 A, amplasata pe strada, unde conducatorii auto isi puteau incarca masinile electrice sau hibrid.

Ulterior, in anul 2015 a aparut o statie adevarata de incarcare electrica, de mare putere, de 50 kW, la sediul din Popera, sediul Porche Romania. anii 2017-2018 au marcat o importanta dezvoltare a retelei de incarcare electrice, pentru ca in 2019 sa apara primele statii de putere foarte mare de 150 kW.

Care este timpul de incarcare a unei masini electrice

Stabilirea timpului necesar incarcarii unei masini electrice depinde de trei factori foarte importanti:

  • Capacitatea bateriei masinii

Cantitatea de energie electrica pe care o poate stoca bateria masinii influenteaza timpul de incarcare. Spre exemplu, pentru un vehicul cu o baterie mare, timpul de incarcare va fi mai ridicat. Conducatorii auto care nu au nevoie sa ajunga la o distanta foarte mare pot incarca partial bateria.

  • Puterea prizei statiei de incarcare

Puterea prizei sau a statiei la care masina este incarcata va determina timpul de asteptare inainte de a pleca la drum. Daca masina este incarcata la o priza casnica, incarcarea poate dura 10-15 ore. Daca este incarcata la o statie corespunzatoare, atunci timpul de asteptare va fi de cateva zeci de minute.

  • Puterea incarcatorului

Un alt factor care influenteaza timpul de incarcare este tensiunea suportata de cablul de incarcare. Pentru un incarcator cu o tensiune de 220V, utilizatorii pot astepta cateva ore, in timp ce un incarcator de 380 V asigura incarcarea completa a bateriilor in 2-4 ore.

Cat costa incarcarea unei masini electrice in mod concret?

Pretul de incarcare a unei masini electrice difera in functei de tipul de statie. Incarcarea masinii electrice este direct proportionala cu pretul unui kilowatt destinat consulului casnic, a carei valoare este in jur de 50 de bani. Sunt si locuri in care conducatorii auto pot incarca in mod gratuit o masina electrica, iar cel mai scump pret pe unitate inregistrat in acets an este de 1.95 lei pe kWh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *