Tensiuni în creștere pe relația Rusia-Ucraina: FSB a arestat un diplomat ucrainean în Sankt Petersburg – International

Serviciul de securitate rus FSB l-a arestat pe diplomatul ucrainean Oleksandr Sosoniuk în Sankt Petersburg, a anunțat FSB, citat de Interfax și Reuters.

Potrivit FSB, Sosoniuk a încercat să obțină informații clasificate din bazele de date al forțelor de ordine și de securitate ruse.

Diplomatul ucrainean a fost ridicat în timpul unei întâlniri de vineri cu un cetățean rus, notează Associated Press.

Ministerul ucrainean de externe nu a răspuns, în primă fază, la solicitările de a comenta situația.

Incidentul vine într-un context de escaladare a tensiunilor pe relația Moscova-Kiev după ce armata rusă și-a mărit prezența în apropierea graniței cu Ucraina.

Masarea de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina alimentează îngrijorările privind o nouă acutizare a tensiunilor în regiune. Moscova a anexat peninsula Crimeea după un referendum controversat în 2014. Guvernele occidentale consideră în continuare Crimeea drept parte a teritoriului ucrainean.

Ucraina a avertizat miercuri că Rusia intenţionează să depoziteze arme nucleare în regiunea Crimeea, anunță Reuters și US News, potrivit Mediafax.

„Infrastructura din Crimeea este pregătită pentru potenţiala stocare de arme nucleare. Prezenţa muniţiei nucleare în Peninsula Crimeea ar declanşa o nouă serie de probleme politice, juridice şi morale”, a avertizat miercuri Andrii Taran, ministrul ucrainean al apărării, fără a prezenta însă dovezi în acest sens.

„Forţele ruse din Crimeea ar putea lansa provocări militare substanţiale în 2014”, a declarat Andrii Taran în cursul unei întâlniri cu membrii Subcomisiei pentru Apărare a Parlamentului European.

Ucraina are în vedere să se doteze cu arme nucleare, în cazul în care nu devine membră a NATO, a afirmat joi ambasadorul ucrainean în Germania.

“Fie facem parte dintr-o alianţă cum este NATO şi contribuim astfel la a face Europa mai puternică, fie rămânem cu cealaltă opţiune, care este să ne înarmăm”, a spus ambasadorul Andrii Melnik.

Pe același subiect:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *