Terapie de cuplu sau despartire?

Fie să trăieşti în vremuri interesante, ‘May you live in interesting times’, o expresie adoptată de lumea vestică, se presupune a-şi avea originea în China. Deşi pare o urare ‘de bine’ e utilizată mai degrabă la modul ironic. Asta pentru că perioadele obişnuite de calm sunt de fapt cele în care te bucuri mai mult de viaţă. Perioadele ‘interesante’ sunt mai degrabă unele în care ai de infruntat obstacole semnificative în viaţa de zi cu zi. Sunt perioade în care apar multe lucruri noi, ce duc la noi nelinişti, noi surse de anxietate.

Pandemia asta ‘interesantă’ a adus noi anxietăţi în multiple domenii, inclusiv în cel al vieţii în doi. Sporirea timpului petrecut împreună a adus iniţial unele beneficii însă a accentuat în multe cazuri şi nivelul certurilor în cuplu, a deteriorat comunicarea in cuplu sau chiar nivelul vieţii intime.

Unele cupluri ajung să apeleze la timp la terapie de cuplu pentru a depăşi obstacolele, însă unele persoane preferă să se despartă şi apoi să-şi aline durerea prin terapie individuală. Unele din aceste persoane consideră că doar partenerul are responsabilitatea faptului că relaţia şi comunicarea in cuplu nu merg bine. Practic termenul “sunt într-o relaţie toxică” înseamnă de fapt, de la bun început, că “partenerul meu e toxic deşi eu fac totul să salvez relaţia”. În unele situaţii e evidentă responsabilitatea sporită sau chiar majoritară a unuia dintre parteneri. Însă atât timp cât e pusă de la bun început această etichetă şi nu se încearcă şi obţinerea unui sprijin obiectiv prin terapie de cuplu pentru a ieşi din situaţie, nu înseamnă că ‘ai încercat totul’.

Dacă după ce aţi apelat la terapie de cuplu rămâi cu percepţia că există incompatibilităţi majore în comunicarea in cuplu sau în intimitate şi ele par imposibil de schimbat e mult mai obiectiv să afirmi că ‘ai încercat totul’. E poate mai înţelept sa te gândesti abia atunci la despărţire.

Şi chiar dacă încă nu te gândesti la modul serios la despărţire sau dacă tu şi partenerul/ partenera aveţi nevoie de terapie de cuplu, e important să evaluezi ce te face să ai această senzaţie de dezamăgire când te gândeşti la relaţia voastră. Dezamăgirea în cuplu poate însemna mai multe lucruri. Poţi citi aici mai multe despre asta şi despre Cum depăşeşti dezamăgirea prin terapie de cuplu?

În perioada pandemiei multe cupluri ajung să-şi spună uneori, că trec printr-o perioadă mai ciudată şi viaţa intimă o să-şi revină după ce starea asta neplăcuta o să treacă. Însă dacă timpul continuă să treacă fără vreo îmbunătățire, e cazul să faceţi ceva mai mult decât să speraţi.

Azi e uşor ca cineva să pună interacţiunea intimă destul de jos pe lista de priorităţi. Nevoia de educaţie şi îngrijire a copiilor, provocările carierei sau chiar nevoia de socializare pot pune intimitatea pe un plan secundar. Sexualitatea poate deveni cu uşurinţă ceva la care te gândeşti foarte rar, când îţi mai găseşti energie pe lângă cea dedicată altor activităţi. Poţi citi aici mai multe despre Cum poţi prioritiza intimitatea?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *