Trei surse radioactive descoperite în perimetrul fostei fabrici de țigări din Timișoara distruse de incendiu – prefect

Trei surse radioactive de stronţiu au fost descoperite în urma incendiului izbucnit săptămâna trecută în perimetrul fostei fabrici de ţigări care i-a aparţinut omului de afaceri Zaher Iskandarani, a declarat luni prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu. El a precizt că în urma măsurătorilor nu au fost constatate creşteri ale nivelului de radiaţie.

Incendiu la fosta fabrica de tigari din Timisoara care i-a apartinut lui Zaher IskandaraniFoto: tion.ro

Un incendiu puternic a mistuit, săptămâna trecută, fosta fabrică de ţigări care i-a aparţinut omului de afaceri Zaher Iskandarani, condamnat în 2014 la cinci ani de închisoare pentru contrabandă cu ţigări și dat în urmărire internaţională după ce a fugit din țară.

“În perimetrul incendiului au fost descoperite trei surse radioactive de stronțiu 90 folosite pentru măsurarea densității țigaretelor. A fost măsurată radioactivitatea şi nu au fost constatate creşteri ale nivelului de radiație. La fața locului s-au deplasat şi reprezentanții CNCAN (Centrul Național pentru Controlul Activităților Nucleare), iar blocul emițător cu cele trei surse radioactive de stronțiu 90 a fost ridicat şi izolat”, a anunțat pe Facebook prefectul de Timiș.

El spune că abia acum, după soluționarea incidentului cu sursele radioactive, pot începe cercetările Poliției şi ale ISU, precum şi controlul privind respectarea normelor de prevenire şi protecție la incendiu.

Potrivit ISU Timiş, incendiul violent din 14 aprilie a izbucnit într-o hală din localitatea Săcălaz, aflată lângă Timişoara, în care erau depozitate aparate de jocuri electronice.

Hala face parte din fosta fabrică de ţigări care i-a aparţinut lui Zaher Iskandarani. Acesta a fost condamnat în anul 2014 la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul de contrabandă cu ţigări în care a fost judecat pentru că a prejudiciat statul cu aproximativ două milioane de lei. Iskandarani, care a avut mai multe afaceri în zona Banatului, a fugit din ţară, fiind dat în urmărire internaţională.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *