Tu stii cand trebuie sa apelezi la serviciile unui evaluator ANEVAR?

Folosirea serviciilor unui evaluator imobiliar si obtinerea unei evaluari profesionale a proprietatii nu este intotdeauna doar o chestiune de a dori sa o detii pentru a cumpara sau vinde o proprietate data in cel mai bun mod posibil. Foarte des, legea impune o evaluare documentata. Pentru a stii cand este necesara si cat dureaza, citeste articolul de mai jos.

Cine va evalua proprietatea si cum o va face?

O evaluare profesionala a imobilelor poate fi facuta numai de un evaluator ANEVAR Bucuresti. Aceasta este o persoana care a dobandit calificari profesionale pentru estimarea bunurilor imobile prin examenul de stat si a fost inscrisa in Registrul central al evaluatorilor de proprietati.

Cat dureaza evaluarea imobiliara?

Procedura de evaluare a proprietatilor imobiliare dureaza de obicei de la cateva zile pana la chiar cateva saptamani. Este influentat in principal de natura proprietatii si de scopul evaluarii. Data efectuarii va fi stabilita de evaluator, in special dupa ce a luat cunostinta de detaliile cazului.

Cand trebuie sa faci o evaluare imobiliara profesionala?

Procedura si aplicarea evaluarii imobiliare sunt definite in Legea privind administrarea imobiliara. Conform reglementarilor, evaluarea imobiliara este un proces in care se determina piata, inlocuirea si valoarea cadastrala a imobilelor. Exista multe situatii in care este necesara o evaluare. Acestea includ, printre altele:

  • Cumpararea de imobile pe credit: valoarea imprumutului acordat nu este egala cu valoarea vanzarii convenite, iar valoarea proprietatii afecteaza valoarea imprumutului.
  • Proceduri judiciare: cel mai adesea se refera la proceduri de mostenire, divizarea proprietatii sau proceduri de compensare.
  • In scopuri fiscale: raportul de evaluare este, de asemenea, utilizat pentru a determina valoarea impozitelor intr-o situatie in care contribuabilul nu este de acord cu calculul aproximativ al valorii proprietatii de catre autoritatea fiscala.
  • Asigurare imobiliara: nu este obligatoriu din punct de vedere legal, dar unele companii de asigurari necesita un raport de evaluare. Pe aceasta baza, va calcula valoarea asigurarii si valoarea primelor.

In primul caz, evaluarea de catre un evaluator este necesara pentru fiecare achizitie creditata de bunuri imobiliare sau cand este necesara o evaluare bunuri mobile. Atunci cand decide asupra bonitatii, banca este ghidata de evaluarea unui evaluator care, comparand proprietati similare care au fost vandute recent, estimeaza valoarea a ceea ce cumparatorul doreste sa cumpere.

Evaluarea imobiliara facuta de un evaluator este foarte des solicitata si de asiguratori atunci cand clientul doreste sa asigure imobilul. Acest lucru este valabil mai ales in cazul imobilelor atipice. In aceasta situatie, este foarte adesea necesar sa prezinti companiei de asigurari o estimare sau o opinie care sa specifice valoarea subiectului asigurarii. In orasele mari,  aproape toate companiile de asigurari necesita evaluare imobiliara.

Un alt motiv pentru care poate fi necesar sa obtii un evaluator este participarea la proceduri de mostenire sau la alte tipuri de procese de proprietate. Acestea pot fi, de exemplu, proceduri judiciare pentru divizarea proprietatii sau decontarea cheltuielilor efectuate pentru constructia de bunuri imobiliare. In aceste cazuri, instanta solicita intotdeauna prezentarea valorii estimate a proprietatii evaluate de un expert evaluator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *